Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Václav Kahuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sedmapadesáti letech zemřel v noci z neděle na pondělí prozaik a někdejší předseda Asociace spisovatelů Václav Kahuda. S odkazem na jeho přítelkyni Marii Dudilieux to v úterý uvedla členka výboru Asociace spisovatelů Tereza Semotamová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prozaik Václav Kahuda na fotografii z roku 2013.

Článek

Kahuda na sebe v devadesátých letech upozornil novelou Příběh o baziliškovi nebo románem Houština. Na svém kontě měl dále novelu Veselá bída, soubor povídek Exhumace nebo román Proudy.

V roce 2015 byl nominován na literární cenu Magnesia Litera za obsáhlý román s názvem Vítr, tma, přítomnost. Předsedou Asociace spisovatelů byl od ledna 2017.

Václav Kahuda (vlastním jménem Petr Kratochvíl) se narodil v Praze a vyučil se štukatérem. Byl také nočním hlídačem v muzeu, hrobníkem, topičem. Ve druhé polovině 80. let minulého století se přes svého spolužáka ze základní školy Lou Fanánka Hagena dostal do společnosti, která se scházela v Braníku v hospodě Na Staré kovárně. Tam také stál u vzniku skupiny Tři sestry.

Publikoval v časopisech Iniciály, Vokno, Tvar, Weles, Salon Práva a v literární revue Moderní analfabet, pod názvem Pracovní zápisník mu vycházely texty v Tvaru. Od roku 2015 do roku 2019 moderoval se spisovatelem a fotografem Igorem Malijevským na stanici Vltava Českého rozhlasu pořad Večerní škola (Existenciální poradnu Václava Kahudy a Igora Malijevského v rámci pořadu Rádio Dada).

Poslední čas ovšem tvorbu utlumil, byl v invalidním důchodu.

Anděl, či Frankenstein? Jakub Šofar nad knihou Václava Kahudy

SALON

Václav Kahuda se po dvanácti letech vrátil k psaní: Abych se nezalknul nenávistí

SALON

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám