Hlavní obsah

Zemřel rakouský herec Peter Simonischek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA v úterý napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, je jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník režiséra Martina Šulíka, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.

Peter Simonischek na filmovém festivalu v Cannes v roce 2016Video: Reuters

 
Článek

Simonischek zemřel doma ve Vídni v kruhu rodiny, potvrdilo vídeňské divadlo Burgtheater. Mezinárodnímu publiku byl Simonischek známý hlavně díky komedii o komplikovaném vztahu mezi otcem a dcerou Toni Erdmann. Film byl v roce 2017 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Foto: Věra Míšková, Právo

Herec Peter Simonischek na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v roce 2018

Na Salcburském festivalu Simonischek v letech 2002 až 2009 ztvárnil hlavní roli v dramatu Huga von Hofmannsthala Kdokoli (Jedermann), které je na této akci uváděno každý rok. Podle agentury DPA se v roli boháče, kterého pomalu, ale jistě dohání smrt, představil více než stokrát - častěji než kdokoli jiný.

Při natáčení road movie Tlumočník se Simonischek sblížil s Jiřím Menzelem, pro něhož šlo o poslední hereckou příležitost. Snímek se zabývá vztahem synů pachatele a oběti holokaustu. Simonischek v něm ztvárnil úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol.

Soustrast hercově rodině v úterý vyjádřil i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Kdo by neznal Petera Simonischeka? Jeho ztvárnění Toniho Erdmanna vyvolalo mezinárodní rozruch. Mnohem více byl ale Peter Simonischek umělcem, který zůstal v každé proměně věrný sám sobě,“ uvedl Van der Bellen na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám