Hlavní obsah

Zemřel světoznámý dirigent Seidži Ozawa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 88 let zemřel světoznámý japonský dirigent Seidži Ozawa. Vedl orchestr vídeňské Státní opery či Bostonský symfonický orchestr.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Japonský dirigent Seidži Ozawa (snímek z prosince 2015)

Článek

Příčinou úterního úmrtí slavného dirigenta bylo podle agentury Reuters srdeční selhání.

Seidži Ozawa se narodil 1. září 1935 v Šen-jang na území dnešní Číny. Chtěl být klavíristou, ale v 16 letech utrpěl zranění ruky, a proto se přeorientoval na dirigování. Učil se na škole Toho v Tokiu pod vedením dalšího slavného japonského dirigenta Hidea Saita.

Poté řídil orchestr japonského rozhlasu a televize a Japonskou filharmonii. Roku 1959 odjel do Evropy. Ve svých 24 letech vyhrál soutěž pro mladé dirigenty na festivalu v Besançonu.

V letech 1965–1969 vedl symfonický orchestr v Torontu, mezi lety 1970 a 1976 symfonický orchestr v San Francisku. Zároveň v letech 1974–2002 řídil Bostonský symfonický orchestr. Poté převzal funkci hudebního ředitele Vídeňské státní opery, kterou vedl v letech 2002–2010.

Jakub Hrůša zůstane šéfdirigentem Bamberských symfoniků do roku 2029

Kultura

Proslul svým dramatickým a expresivním stylem dirigování, při němž se dokonce i zranil. Je znám hlavně svými interpretacemi autorů z období pozdního romantismu.

V roce 2010 Ozawa oznámil, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu jícnu, a začal kvůli tomu rušit vystoupení. Zrušil tehdy i chystané vystoupení v Praze.

Česká filharmonie se sirem Simonem Rattlem

Hudba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám