Hlavní obsah

Česká filharmonie se sirem Simonem Rattlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sir Simon Rattle se od příští sezony stane na pět let hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie. Umělec světového renomé doplní trojici titulárních dirigentů, vedle šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova a hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sir Simon Rattle bude hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie.

Článek

„Simon Rattle je pro Českou filharmonii obrovskou uměleckou posilou. Kromě české hudby bude s orchestrem pracovat mimo jiné na Haydnovi, Schumannovi, Elgarovi a francouzských autorech. Zásadně to rozšíří náš repertoár a rozvine umělecký potenciál tělesa. Doufám, že těch pět let bude jen začátek,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Na vlastní přání britského dirigenta ponese jeho titul přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“, a to se souhlasem Kubelíkovy rodiny. Podle Rattlea Kubelík zásadně změnil jeho život. Poprvé ho slyšel ve svých patnácti letech v rodném Liverpoolu.

„Jako začínající nadšený dirigent jsem viděl mnoho koncertů, ale tehdy jsem poprvé pocítil, jaké to je, když jsou spolu velký dirigent a velký orchestr dokonale sžití. Jsem hluboce dojatý, že dostávám pozici, která ponese jeho jméno,“ vyznal Rattle na setkání s novináři.

Skvělý debut Simona Rattlea s Českou filharmonií

Kultura

Česká filharmonie je podle něj orchestrem s nezaměnitelným zvukem, vřelostí i typicky českým černým humorem. S tím si Rattle dobře rozumí i díky svému manželství s českou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou.

Během svého působení uvede Rattle každoročně nejméně šest koncertů. Již příští rok na nich zaznějí mimo jiné obě řady Dvořákových Slovanských tanců, Janáčkova Glagolská mše anebo Sedm smrtelných hříchů skladatele Kurta Weilla.

Sir Simon Rattle se s Českou filharmonií představí i 8. a 9. února na dvou již vyprodaných koncertech ve Dvořákově síni Rudolfina. Na programu je Sergej Rachmaninov a Anton Bruckner, sólistkou bude čínská klavíristka Yuja Wang.

Magdalena Kožená: Jsem z generace vychované drezurou

Kultura

Semjon Byčkov zůstává v čele České filharmonie

Kultura

Reklama

Související témata:
Simon Rattle

Výběr článků

Načítám