Hlavní obsah

Zemřel bubeník Jim Gordon. Odpykával si doživotní trest za vraždu matky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 77 let zemřel Jim Gordon, bubeník na desítkách světových hitů. Spoluautor megahitu Erica Claptona Layla skonal v psychiatrické věznici ve Vacaville v Kalifornii, kde si odpykával doživotní trest. Byl odsouzen v roce 1983 za to, že během psychotické epizody zavraždil svou matku. O jeho úmrtí informoval list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Byl diagnostikován jako schizofrenik a odsouzen na 16 let až doživotí, ale nikdy se nezúčastnil slyšení o podmíněném propuštění a nikdy neopustil vězení,“ napsal na svém webu Guardian.

Gordon se narodil a vyrůstal v Los Angeles. Byl mimořádně talentovaný bubeník, který odmítl stipendium na Kalifornské univerzitě, aby se mohl věnovat hudbě na plný úvazek, napsal Guardian. Už v 17 letech jel turné se skupinou Everly Brothers.

Živil se také jako studiový bubeník, kterého si najímaly největší hvězdy hudební branže. V polovině 60. let se objevil na mistrovském díle kapely Beach Boys Pet Sounds, bubnoval také ve skupině Derek & The Dominos, se kterou Eric Clapton nahrál svůj největší hit Layla. Pod ním je Gordon podepsán jako spoluautor.

Slyšel v hlavě hlasy

Jeho kariéra začala upadat s tím, jak se zhoršovalo jeho duševní zdraví. Tvrdil, že slyší hlasy ve své hlavě, které mu dávají pokyny. „Musel jsem se obětovat a musel jsem udělat, co řekly,“ citoval ho Guardian. Často prý slyšel hlas své matky, který ho mučil a říkal mu, aby méně jedl. Aby hlasy umlčel, uchyloval se Gordon k alkoholu a tvrdým drogám. Choval se také násilně k řadě svých partnerek.

Léčbu podle listu ale nikdy zcela nezahájil. V červnu 1983 zaútočil na svou matku, 71letou Osu Marii Gordonovou. Smrtelně ji zranil kladivem a nožem. „Nechtěl jsem ji zabít,“ hájil se později, „chtěl jsem se od ní držet dál. Neměl jsem na výběr. Chtěla, abych ji zabil.“

Gordonovi byla diagnostikována paranoidní schizofrenie. Kalifornské zákony však neumožnily, aby byl osvobozen pro nepříčetnost. Byl tedy shledán vinným z vraždy druhého stupně.

RECENZE: Precizní a vitální koncert Erika Claptona

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám