Hlavní obsah

Začíná Festival francouzského filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec listopadu proběhne opět ve znamení francouzské kinematografie. Od čtvrtka uvede 26. ročník Festivalu francouzského filmu 47 snímků během 144 projekcí napříč Českou republikou. Nebude chybět ani třináct exkluzivních českých předpremiér snímků, z nich se některé již ve Francii staly hity.

Video: festivalff.cz

 
Článek

To nejlepší z francouzské kinematografie můžete zhlédnout v Praze od 23. do 29. listopadu. V Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě od 23. do 26. listopadu. Vstupné na projekci činí většinou 140 korun.

Přesný program je dostupný na oficiálních stránkách akce.

26. ročník Festivalu francouzského filmu a předpremiéry

  • Malíř jejího těla režiséra Martina Provosta zachycuje životní příběh francouzského malíře Pierra Bonnarda a jeho lásky Marthy.
  • Snímek režiséra Cédrica Kahna Případ Goldman je rekonstrukcí obnoveného soudního řízení s levicovým aktivistou Pierrem Goldmanem.
  • Kanadsko-francouzskou romantickou komedii Povaha lásky zrežírovala Monia Chokriová.
  • DogMan režiséra Luca Bessona popisuje příběh chlapce, s nímž se život nijak nemazlil a kterého zachrání láska jeho psů.
  • V nejnovější komedii režisérské dvojice Éric Toledano a Olivier Nakache Těžký rok zazáří v hlavních rolích Pio Marmaï, Noémie Merlantová, Jonathan Cohen a Mathieu Amalric.
  • Přírodopisný dokument Volání Antarktidy je dílem režiséra Luca Jacqueta a zve do lůna divoké přírody.
  • V životopisném snímku Prezidentova žena hraje manželku Jacquese Chiraca Catherine Deneuveová.
  • Romanci Pan Blake k vašim službám natočil režisér Gilles Legardinier a do hlavních rolí obsadil Fanny Ardantovou a Johna Malkoviche.
  • Nejnovější snímek režiséra Ladje Lyho nese název Nežádoucí.
  • Ve válečném dramatu Otec a syn se režisér Mathieu Vadepied vrací do roku 1917, v hlavní roli Omar Sy.
  • Pokoj zázraků režisérka Lisa Azuelosová natočila dle úspěšné knihy Juliena Sandrela.
  • Ve snímku Děti těch druhých obsadila režisérka Rebecca Zlotowski do hlavní role populární Virginii Efirovou. Saint Omer je dílem uznávané dokumentaristky Alice Diopové.

V Praze pak festival završí pocta klasikovi francouzské nové vlny Jean-Luc Godardovi. V rámci této sekce bude uvedeno pět jeho zásadních snímků: U konce s dechem, Pohrdání, Bláznivý Petříček, Alphaville a Číňanka. Jeho tvorbu připomene také nový dokument Godard o Godardovi uvedený na letošním canneském festivalu v sekci Cannes Classics.

Seriál zdarma

Festival exkluzivně uvede rovněž 1. díl nového francouzského seriálu O penězích a krvi z produkce společnosti CANAL+. Režie se ujal Xavier Giannoli. Projekce se koná 28. 11. od 18:30 v pražském Kině 35 a je pro veřejnost zdarma.

Festival francouzského filmu pořádá Francouzský institut v Praze a Francouzské velvyslanectví v České republice ve spolupráci s Unifrance. Právo a Novinky.cz jsou mediálními partnery akce.

DogMan, Prezidentova žena, Malkovich či Sy. Festival francouzského filmu nabídne řadu předpremiér

Kultura

Režisér James Huth: Teď je to na vás

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám