Hlavní obsah

Výstava: Sexualizace a objektifikace žen očima sedmi umělkyň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze probíhá celý listopad výstava Žena objektem, kterou zaštiťuje nezisková organizace Beat Sexism.

Foto: Sarah Köverová

Výstava Žena objektem

Článek

Objektifikace žen je jev, při kterém jsou ženy vnímány jako objekty a je s nimi taktéž zacházeno. Může jít o sexistické reklamy, sexualizaci žen v umění a médiích, pornografii a spoustu dalšího.

Kurátorkou výstavy, která téma objektifikace otevírá pomocí děl sedmi současných umělkyň, je Anna Praibišová.

„Výstava však není sebelítostivou zpovědí umělkyň, ale svědectvím o současné ženské tvorbě, jež vzniká ve společnosti, která stále měří ženy dvojím metrem,“ říká Anna Praibišová s tím, že téma objektifikace umělkyně Lenka Chánová, Julie Kopová, Wlasta Laura, Lucie Rosická Marie Štumpfová, Dominika Vyskočilová a Antonie Zichová interpretují v podobě různých technik a motivů.

Rozsvícená auta, gramofon i hokejisté. Na pražském koupališti Džbán vyrostl podruhé multimediální park

Domácí

Pro malířku Lenku Chánovou, která se dotýká témat, jako je mateřství či poruchy příjmu potravy, je velmi těžké toto témata uchopit. „Po zkušenostech s nevhodným chováním ze strany mužů vůbec nerozumím, jak se takhle někdo může chovat,“ říká Lenka, která se s mužským nepochopením setkala i během obhajoby své diplomové práce.

Lucie Rosická, textilní výtvarnice a studentka malby na Pražské AVU, pracuje s motivy intimity a ženství a objektifikaci začala pociťovat již v pubertě, kdy se chtěla stát modelkou.

Antonie Zichová téma zpracovává aktivně. „Kolikrát je v mých dílech přítomno i nevědomky vzhledem k tomu, že mi tvorba pomáhá se vyrovnat s různými traumaty,“ dodává.

Foto: Sarah Köverová

Výstava Žena objektem – obraz Antonie Zichové

Beat Sexism je nezisková organizace s mezinárodním přesahem, která řeší žensko-právní tematiku, sexismus, genderovou rovnost a diskriminaci. Její zakladatelkou je Blerta Sejdija, která osvětu o těchto tématech šíří i pomocí svého podcastu.

Součástí výstavy bude každou listopadovou středu doprovodný program ve formě besed s hostkami. Budou se zabývat tématy jako postavení žen ve vedoucích pozicích, sexuální a domácí násilí a objektifikace žen v reklamě.

Julie Kopová bude reprezentovat české umění v prestižním aukčním domě Christie's

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Skautský institut na Staromáku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám