Hlavní obsah

Výstava Horizonty vzbudí touhu vědět, co je mezi nebem a zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova vás unese z reálného života. Světa, který dnes hraje na strunu zla, nepřejícnosti a strachu. A probudí touhu objevovat dálky, mít odvahu, nebát se vlastních myšlenek. A najít v sobě čirou radost. Z barev a jedinečného talentu všech malířů, kteří horizont v krajině mají blízký i vzdálený, za sluncem, mraky, vodní hladinou. A my pozorovatelé jejich obrazů nikdy nevíme, co je za ním… V pražské Galerii Kooperativa začala jedinečná výstava Horizonty, která potrvá až do 16. července.

Foto: archiv galerie

Pohled do expozice

Článek

Vystavuje 120 obrazů od 62 autorů v prostoru, kde je možné si před obrazem i v klidu posedět, aniž byste byli rušeni. V zázemí galerie najdete i příjemnou kavárnu, vstup je zdarma. Jádro výstavy tvoří obrazy ze sbírky pojišťovny Kooperativa, které jsou doplněny zápůjčkami od soukromých sběratelů a z ateliérů současných umělců.

Horizonty navazují na úspěšný projekt Kruhy na vodě, kde byl nejdůležitější vodní prvek v krajině. Nyní je to obzor, což je místo, kde se zem, hladina dotýká nebe.

„Za obzor nedohlédneme a je na naší představivosti, co si za ním představíme,“ říká malíř Ivan Exner, který připravil výstavu společně s kurátorem Michaelem Zachařem.

Umění jako kšeft aneb Ani kumštýři neumírali hlady

Kultura

Výstava je přehledně členěna do kapitol: Arkádie a mytické krajiny, Mariny, Lyrické krajiny, Cesta a kopaniny, Pohorské motivy, Hladiny, Veduty, Ozvuky války, Elegie, Grafický kabinet.

Můžete se toulat v krajině Antonína Chittussiho, být u moře s Josefem Ullmannem, „pobýt“ v obraze Františka Kavána Makové pole. Nebo si prohlédnout obraz od Arnošta Hofbauera s názvem Před východem slunce, který byl naposled vystaven v roce 1943.

Foto: archiv galerie

Jaroslav Panuška, Chrám, olej na kartonu, 75 × 100 cm, kolem roku 1906, soukromá sbírka

Výstava připomene nejen časem prověřené malíře, jako jsou Václav Rabas, Antonín Slavíček, František Muzika, Jaroslav Panuška, Rudolf Kremlička a další. Může u milovníka umění spustit zvědavost a zájem o tvorbu současných mladých umělců, jako jsou Ivana Bachová, Tomáš Honz nebo Jiří Houska. Jejich obrazy, které uvidíte, do kolekce slavných umělců zapadnou jako část do mozaiky.

„Obzor rozděluje náš pohled na část před horizontem, která je dobře známá, a na tu druhou, která je za ním. Když jdete cestou k horizontu, zdá se vám, že se nepřibližujete, ale když se ohlédnete za sebe, zjistíte, jak dlouhá cesta je za vámi,“ zahájil vernisáž slovy malíř Ivan Exner.

Palác Sparkasse v centru Karlových Varů představil první výstavu. Bude sloužit filmovému festivalu

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Kooperativy

Reklama

Související témata:
Galerie Kooperativy

Výběr článků

Načítám