Hlavní obsah

Palác Sparkasse v centru Karlových Varů představil první výstavu. Bude sloužit filmovému festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V renovovaném secesním paláci Sparkasse, který stojí hned vedle Vřídelní kolonády na Divadelním náměstí v centru Karlových Varů, byl slavnostně otevřen nový výstavní prostor s názvem Display. Láká na současné výtvarné práce mladých českých autorů, kteří se na rezidencích inspirují Karlovými Vary.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Vernisáž výstavy v nové galerii Display ve Sparkasse v Karlových Varech

Článek

Historická budova Sparkasse – kde do roku 1993 sídlila spořitelna, pak objekt postupně chátral – se má stát postupně kulturním centrem Karlových Varů. Pracuje na tom organizační tým Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových varech, jehož jsou Novinky a Právo dlouholetými hlavními mediálními partnery.

Prvním projektem je Magnus Art Residency, za kterým stojí J&T Banka. Ta každý měsíc podpoří dva různé umělce, kteří budou během svých karlovarských rezidencí společně tvořit, vzájemně se inspirovat a čerpat podněty z místních zákoutí.

Výsledná díla první dvojice, a to Dany Bartoníčkové a Stanislava Zábrodského, jsou již nyní v expozici v přízemí paláce v novém galerijním prostoru Display. Výstava je otevřena široké veřejnosti zdarma od pátku do neděle.

Festival krátkých filmů Pragueshorts zahájí snímek Pedra Almodóvara

Film

„Výsledkem společné rezidence je vzájemná inspirace například materiály,“ uvedla mladá umělkyně Bartončíková, která vytvořila sérii s názvem Sugar Cane Fire.

„Vytvořila jsem ohníčky, které mají formu homole, lízátek či šlehačky, a jsou umístěny na obrazech z vosku,“ popisovala svou práci. „Je v tom symbolika domova, hledání bezpečí, ale i instantní pohody, která se může každou chvíli rozpustit,“ doplnila.

„Přínos byl určitě ve vzájemné spolupráci, že jsme sdíleli prostor a o tvorbě se bavili, což je vždy v rámci rezidencí skvělá zkušenost poznat člověka a obohatit se,“ hodnotil Stanislav Zábrodský, který pracuje s formátem slow TV, přičemž pozoruje dlouhé a klidné záběry na neznámá místa.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Sugar Cane Fire

„Já jsem vlastně pokračoval v práci, kterou dělám v rámci své umělecké praxe s tím, že jsem trošku pozměnil motivy tak, že jsem byl vytržený ze svého pražského prostředí,“ konstatoval mladý umělec.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Práce Stanislava Zábrodského

Na dlouhodobý záměr přinášet do Karlových Varů zajímavé akce v průběhu celého roku i mimo festivalovou sezonu poukazuje spolupráce se samotným filmovým festivalem.

„Jsme rádi, že díky velkorysému přístupu majitele budovy se nám podařilo najít nové možnosti jeho využití,“ pochvaloval si výkonný ředitel MFF Kryštof Mucha. Ten byl také jedním z hostů čtvrtečního otevření galerie Display.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Sparkasse v Karlových Varech

„My bychom chtěli, aby dům bývalé Sparkasse byl celoročně otevřený. Proto sem směřujeme novou nebo staronovou výstavu Tona Stana, doplněnou o nové fotky, které během posledních 20 let na festivalu dělal. Všechny fotky, které známe třeba z hotelu Pupp, jsou už skoro 20 let staré. Takže vznikla spousta nových, které bychom chtěli mít na výstavě tady v budově,“ prozradil Mucha s tím, že expozice by měla být otevřena společně s letošním ročníkem MFF.

Foto: KVIFF

Architekti festivalu. Kryštof Mucha, Karel Och, Petr Lintimer

Zároveň by ve Sparkasse měla vzniknout celoroční prezentace karlovarského filmového festivalu. V některé z místností by běžela smyčka znělek a krátkých videí, které dobře znají pravidelní návštěvníci festivalu. Také zde má vzniknout kavárna s nabídkou knih a festivalových předmětů.

Na to, aby mohl secesní dům, který po rekonstrukci patří mezi nejvýstavnější domy v lázeňském centru, fungovat, bude podle Muchy pro něj nutné najít takovou náplň, aby si sám na sebe vydělal.

ČEZ se vrací jako partner karlovarského filmového festivalu

Film

Dokument Architekti festivalu: Mucha, Och a Lintimer v jednom autě aneb jak se dělá MFF KV

Vary v pohybu

Reklama

Výběr článků

Načítám