Hlavní obsah

Vymyslel jsem si výroky Boba Dylana, přiznal redaktor New Yorkeru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jonah Lehrer, spisovatel a hvězda prestižního amerického magazínu The New Yorker, vydal letos úspěšnou populárně vědeckou knihu pod názvem Imagine: How Creativity Works. Po zvídavých otázkách jednoho novináře ale přiznal, že si v ní vymyslel citace Boba Dylana, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel a novinář Jonah Lehrer

Článek

Jednatřicetiletý Jonah Lehrer po skandálu odešel z magazínu. V prohlášení pro tisk uvedl, že si některé citace prostě vymyslel a jiné uváděl nepřesně. Z podvodu ho usvědčil hlavně rozbor knihy provedený serverem Tablet.

Dodávky knih do obchodů byly zastaveny a verze e-book byla stažena z internetového prodeje. Vydavatel knihy Houghton Mifflin uvedl, že Lehrer se dopustil vážného přehmatu. Nedávno byl napomenut za to, že pro New Yorker zrecykloval své staré články vydané v jiných časopisech, ale to mu jako menší hřích ještě prošlo. Vymýšlení citací už nikoliv.

Když Lehrera oslovil Michael Moynihan z Tabletu, spisovatel propadl panice a použil výmluvu, že čerpal z jakýchsi archivních nahrávek, které mu předali zástupci Boba Dylana.

"Konec lží. Chápu závažnost situace a chci se omluvit každému, koho jsem zklamal, obzvláště redaktorům a čtenářům,“ uzavřel kauzu momentálně nejslavnější lhář v New Yorku.

"Je to strašně smutná situace, ale nakonec nejdůležitější je integrita toho, co publikujeme a za čím si stojíme,“ napsal editor New Yorkeru David Remnick. I když kniha nesouvisí přímo s časopisem, stejně to na redakci, která je proslulá velmi pečlivým ověřováním faktů, vrhá nepříjemný stín.

Reklama

Výběr článků

Načítám