Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Spiritualita Bohumila Hrabala, Evropa Timothyho Gartona Ashe a ruská „politika hladu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 7. března 2024

Článek

• rozhovor s religionistou Pavlem Hoškem nad jeho novou knihou Evangelium podle Bohumila Hrabala; co o spiritualitě legendárního českého spisovatele prozradily nově objevené nahrávky z libické fary – a proč chtěl Hrabal žít jako „malej Kristus“?

• recenzi Matěje Metelce na knihu Timothyho Gartona Ashe Evropa, náš domov; v čem spočívá Ashovo „nesamozřejmé evropanství“ – a proč je jeho kniha pomníkem vize uspořádání Evropy, která se ztratila kdesi mezi útoky z 11. září 2001 a ekonomickou krizí roku 2008?

• recenzi Petra Zídka na knihu Witolda Szabłowského Rusko pohledem z kuchyně; jak to bylo s Putinovým dědou, který měl vařit pro Lenina i Stalina, jak se v kulinářských tématech odráží režimní propaganda – a proč k nejsilnějším příběhům knihy nepatří ty o vaření prominentům, ale o „politice hladu“?

Foto: ČTK/AP

K nejsilnějším příběhům knihy Rusko pohledem z kuchyně nepatří ty o vaření prominentům, ale o hladu. (Moskvané během oslav MDŽ protestují proti ekonomickým reformám Borise Jelcina.)

• recenzi Petra Viziny na knihu Michaela Ignatieffa O útěše; proč jsou dějiny myšlení nevyhnutelně i dějinami útěchy, proč nejde jen o slova, ale i o péči, vztahy, rituály či pospolitost – a jak Ignatieff řeší své osobní dilema, zda přijmout, nebo nepřijmout coby zdroj útěchy náboženství?

• sloupek Karla Škrabala o starých budovách a nových držitelích klíčů; proč podivné a spontánní střídá ve městech developerská úhlednost spojená s byznysovou racionalitou a proč nemá smysl něco za veřejné peníze opravovat, když přístup k výsledku si pro sebe podrží hrstka papalášů?

• krátké glosy o dvou knihách; jsou to Poslední průvodce Prahou od Josefa Jedličky Ivana Diviše a publikace Ondřeje Daniela Ušima střední třídy

Neobvyklé záběry: Putina líbaly fanynky z pěstírny rajčat

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám