Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Protesty zemědělců i reportáž z izraelsko-palestinské restaurace v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 29. února 2024

Článek

• text biologa Vojtěcha Koteckého o protestech zemědělců; v čem mají pravdu, proč ale jejich požadavky nyní nelze rozumně řešit a proč je potřeba zaměřit se na celkový stav krajiny – kudy by mohly vést realistické cesty k nápravě?

• reportáž Heleny Truchlé z berlínské izraelsko-palestinské restaurace Kanaan; jak Žid z Palestiny a Arab z Izraele našli smíření nad miskou hummusu, proč proti nenávisti není možné bojovat nenávistí – a jak takový příběh zapadá do naladění současné německé společnosti?

• reakce Václava Bělohradského na polemiku Alice Koubové; jak výzkumy veřejného mínění odhalují křehkou fikci, na níž je demokracie založena, jak do toho vstupuje „digitální dav“ coby nový politický aktér a jak by měla vypadat „komplexní reflexe“ na pražské filozofické fakultě po loňské střelbě?

• rozhovor s hudebníkem Jiřím Plockem o lidové písni napříč kulturami a dějinami; jaké archetypy jsou v písních stejné od úsvitu lidstva, co má lidová hudba společného s dnešním popem a jak se na YouTubu zrcadlí naše duše?

Foto: Milan Malíček

Jiří Plocek

• vzpomínku Zdenka Pavelky na nedávno zesnulého undergroundového umělce a publicistu Blumfelda S. M. alias Čaroděje; proč tento „vnímavý solitér“ patří k nezařaditelným postavám, bez nichž by česká kultura nebyla kulturou?

• krátké glosy o dvou knihách s tematikou severočeských hor; jsou to „krkonošský“ román Miloše Gerstnera Hory dávají chléb a publikace Marka Řeháčka Jana Pikouse Bukové toulání v Jizerských horách

Bezpečný prostor radikální nedůvěry. Polemika Alice Koubové s textem Václava Bělohradského

Komentáře

ON-LINE: „Ať děláme, co děláme, dobře neprodáme.“ Zemědělci protestují na hranicích i ve městech

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám