Hlavní obsah

Vychází kniha o zkušenostech Australana z věznice na Guantánamu

Canberra

V sobotu vyšla v Austrálii a na Novém Zélandu kniha od Davida Hickse s názvem Guantanamo: My Journey (Guantánamo: Moje cesta). Hicks v ní popisuje vězení na Guantánamu a přiznává se k podpoře terorismu. Australská policie prověřuje, zda by neměl být stíhán kvůli zisku z prodeje knihy. Místní zákon totiž trestá občany za zpeněžování kriminální zkušenosti.

Článek

Bývalý stahovač klokaních kůží, dnes pětatřicetiletý Hicks, byl zadržen v roce 2001 v Afghánistánu a převezen na Guantánamo. Prožil tam pět let, v roce 2007 se přiznal k podpoře Al-Káidy, takže ho Spojené státy vydaly do Austrálie, aby si tam odpykal devítiměsíční trest.

Austrálie může postavit před soud osoby, které těží ze svého zločinu a vydělávají jeho prostřednictvím peníze. Spadá pod to i zisk z knih nebo filmů popisujících odsouzencův příběh.

Hicksův případ ale komplikuje to, že se doznal před americkou vojenskou komisí, tedy institucí v Austrálii všeobecně kritizovanou.

Doznal se, aby se dostal z vězení

Hicks ve své knize napsal, že jediným důvodem jeho přiznání k tomu, že podporoval Al-Káidu, byla touha dostat se z věznice. Na výběr prý měl jedině sebevraždu, nebo doznat se k něčemu, co nebyla pravda. Američané si prý spolupráci vyslýchaných zajišťovali nabízením drog nebo prostitutek.

Mluvčí australského generálního prokurátora řekl, že policie se začne Hicksovým případem zabývat.

Vydavatelem knihy je nakladatelství Random House Australia. Titul má 465 stran a prodává se za necelých 50 australských dolarů (868 korun). Nakladatelství neprozradilo, v jakém nákladu kniha vyšla.

Zisk odkáže australské vládě

Hicks nyní žije v Sydney a kromě jiného také napsal, že součástí jeho přiznání byl souhlas s tím, že veškeré zisky ze svého příběhu poukáže australské vládě. Napsal, že prošel vojenským výcvikem v Afghánistánu. Bylo to prý v táboře, do kterého občas chodil vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin. Hicksův výcvik prý ale nebyl zaměřen na teroristické aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám