Hlavní obsah

Vondráčkův Rachmaninov zážitkem Pražského jara

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávané vystoupení našeho klavíristy Lukáše Vondráčka na festivalu Pražské jaro zaplnilo ve čtvrtek večer Smetanovu síň Obecního domu do posledního místa. Vítěz klavírní soutěže v Bruselu potvrzuje každým domácím koncertem své současné postavení ve světové špičce a udělal to i ve čtvrtek.

Dirigent Kristjan Järvi a pianista Lukáš Vondráček na Pražském jaru.

Článek

Přitom program byl velice náročný a vedle Vondráčka nelze opominout ani doprovázející Českou filharmonii a estonsko-amerického dirigenta Kristjana Järviho. Ten si vybral tři díla z 20. a 21. století a s Vondráčkem i s ČF spolupracoval poprvé. Méně hraný Klavírní koncert č. 4 Sergeje Rachmaninova vybral proto, že na něm chtěl prokázat, že dílo napsané ruským emigrantem v USA je ovlivněno Rhapsody in Blue George Gershwina.

Vondráček se v něm cítil skvěle a dirigentovu koncepci přes svou víceméně introvertní bytost přijal a podal naprosto dokonale, zejména kantilénové pasáže měly obrovský náboj. Jeho podání koncertu bylo velkou rehabilitací zapomínaného díla.

Další dvě skladby večera, Labutí píseň Arvo Pärta a Sinfonia domestica Richarda Strausse, daly dirigentovi i orchestru šanci se ukázat ve velkém obsazení a uzavřely jeden z velkých festivalových večerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám