Hlavní obsah

V Lucerně vystoupí rock´n´rollová legenda Chuck Berry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po říjnovém koncertu Jerryho Lee Lewise se v Praze představí další rock´n´rollová legenda. V rámci večera Rock & Roll Never Forgets vystoupí 16. ledna v pražské Lucerně osmasedmdesátiletý americký kytarista a zpěvák Chuck Berry, který také patří k zakladatelům stylu.

Článek

Jeden z mála černošských představitelů žánru je autorem známých písní Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode,  Oh Carol, Memphis, Tennessee a Rock and Roll Music. Stal se inspirací pro celou řadu kapel od Beatles a Beach Boys až po postpunkové kytarové kapely z poloviny 80. let v čele s Jesus And Mary Chain.

V roce 1985 obdržel převzal Berry při udílení cen Grammy ocenění za celoživotní přínos. O rok později byl v New Yorku uveden do rock´n´rollové síně slávy.

Bluesové kořeny na celý život

Rodák ze St. Louis už na střední škole vedle lásky k poezii projevoval i hluboký zájem o blues. Brzy se aktivně zapojil do dění na místní klubové scéně, lákala ho však tehdejší mekka blues - Chicago. Tam dvě minuty mluvil se slavným bluesmanem Muddy Watersem, jenž mu poradil, aby se svou nahrávkou obrátil na šéfa gramofonové firmy Chess, u níž vydával.

Toho zaujala a už v půlce roku 1955 vydal Berrymu první singl Maybellene. O rok později se kytarista se skladbou Roll Over Beethoven poprvé dostal do žebříčku nejprodávanějších rhythmandbluesových singlů.

Za svůj život vydal Berry na 30 řadových alb, poslední Rock It! je z roku 1979. Po celou svou kariéru zůstal věrný stylu s nímž začínal.

Na šňůře osmi koncertů po Francii a Dánsku, kterou zakončí pražské vystoupení, ho doprovází texaská skupina Joe Richardson Express, která hraje elektrické blues. V úvodu večera se představí sama, pak jejího kytaristu vystřídá Berry, kterého doprovodí hráč na klávesy Simon Kevin, bubeník Richard J. Lamn a baskytarista Jim Marsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám