Hlavní obsah

Unikátní barokní lékárna je opět přístupná veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohrožovala ji vlhkost a potřebovala zásah restaurátorů. Odborné ošetření má za sebou největší exponát jedné z nejstarších částí sbírek Muzea města Brna – soubor lékárnického inventáře z 18. století. Obsahuje více než pět stovek mnohdy až fantaskních položek. Expozice vzácné barokní lékárny dostala na hradě Špilberk nové prostory.

Foto: Archiv Muzea města Brna

Po zásahu restaurátorů a přestěhování je na Špilberku v Brně k vidění unikátní barokní lékárna.

Článek

Návštěvníkům se lékárna, původně umístěná v prostorách současné pokladny na malém nádvoří hradu, uzavřela předloni počátkem roku.

„Zjistilo se, že klimatické podmínky prostor nejsou ideální, bylo zapotřebí najít nové, které by vyhovovaly uložení vzácných dřevěných skříní z poloviny 18. století. Barokní lékárnu čekal rozsáhlý restaurátorský zásah a následovalo náročné stěhování,“ vysvětluje situaci ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

„Nyní se ale dveře jedné z mála dochovaných lékáren z 18. století znovu otevírají. Muzeum města Brna jí vyhradilo důstojný a klimaticky odpovídající prostor v rámci stálé expozice Brno na Špilberku,“ dodává Šolc.

Rok 2024. Očekávaný rej událostí na kulturním nebi

Kultura

Inventář zachránili tehdejší radní

Barokní lékárna je pojmenování pro soubor lékárenského mobiliáře a vybavení lékárny původně z kláštera řádu sv. Alžběty na Červeném kopci na Starém Brně z doby jeho založení v polovině 18. století.

„Hlavním posláním řádu byla péče o nemocné a potřebné, především ženy. V toto poslání věřili bohatí mecenáši. Finanční dary pomohly nastartovat stavbu nového konventu a otevřela se i klášterní lékárna. Lékárnu měla vždy na starost jedna ze sester s patřičným vzděláním a zkušenostmi. Ostatní jí pomáhaly,“ přibližuje kurátor Tomáš Koch.

Foto: Muzeum města Brna

Jedinečná barokní lékárna slouží především pro školy jako kreativní, tedy živý exponát.

Požadavky na měnící se medicínu i lékárenství se začaly ve stárnoucí klášterní lékárně ozývat v druhé polovině 19. století stále více. Starý inventář, obsahující preparáty jako prášek z mumie či roh jednorožce, nemohl plnit požadavky tehdy moderního provozu.

Zároveň ale klášter žil především z darů a peníze na potřebnou modernizaci neměl. Pomocnou ruku podala rada města Brna. Nabídla uspořádat sbírku a následně odkoupit lékárenský mobiliář i s částí inventáře do sbírek rodícího se městského muzea.

Jako v pohádkové škole čar a kouzel

Kromě výjimečného pohledu na dřevěný mobiliář a pestrou řadu lékárenských nádob – stojatek nabízí muzeum v expozici také speciální interaktivní program a kreativní prohlídky nejen pro děti, díky kterým se návštěvník dozví více o těch nejzajímavějších preparátech a substancích, které alžbětinky používaly k léčení.

Foto: Muzeum města Brna

K exponátům patří i nádoby, které často ukrývaly hodně nezvyklé ingredience.

„Návštěvníci náhlednou pod pokličku tajů tehdejšího lékárenství. Po rozluštění nápisů na lékárenských stojatkách – prášek z mumie, jelení jazyk, roh jednorožce, račí očka – se budou cítit jako ve škole čar a kouzel,“ popisuje zajímavou vzdělávací linku v expozici vedoucí oddělení muzejní pedagogiky Markéta Brhlíková.

V rámci expozice se nezapomnělo ani na jinak často opomíjeného slavného brněnského rodáka Johana Georga Kamela, který na Filipínách založil první lékárnu otevřenou všem. Část expozice je věnovaná právě jemu.

Komorní muzikál Vrabčák a anděl s brněnským rukopisem si vysloužil ovace vestoje

Divadlo

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum města Brna

Reklama

Související témata:
Muzeum města Brna

Výběr článků

Načítám