Hlavní obsah

Rok 2024. Očekávaný rej událostí na kulturním nebi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos se doma a v zahraničí chystají koncerty, festivaly, výstavy i veletrhy. Do akce jdou osobnosti současné i budoucí, neboť jsou si vědomy, že je nutné být u toho. Mnohé kulturní podniky se odehrají i na olympijských hrách v Paříži, které budou největší sportovní a nejspíš i společenskou událostí roku.

Foto: Live Nation

Bruce Springsteen se představí v Praze.

Článek

První měsíce budou ve znamení předávání výročních cen. Pokud jde o prestižní filmové Oscary, víme, že český snímek Bratři se v úzkých nominacích, které budou vyhlášeny 23. ledna, neobjeví, neboť se nedostal ani do širší nominace. Pozornost filmového světa bude ale na ceny upřena, a především pak na vyhlášení vítězů. Velkým favoritem je megahit Barbie, který ovládl kina roku 2023 v celém světě.

Filmové ceny rozdají na začátku roku ve všech kulturních zemích. Zajímavé bude vyčkat na jména vítězů španělských cen Goya či francouzských Césarů, stejně tak britských cen BAFTA. Všechny tři mají zásadní význam a napovídají, které evropské filmy by mohli zhlédnout fanoušci po celém světě.

Nominace na tuzemské filmové ceny Český lev budou vyhlášeny 15. ledna v přímém přenosu České televize. Samotné vyhlášení proběhne 9. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostním ceremoniálem bude provázet herec, hudebník a moderátor Marek Eben, večer bude v režii Michaela Čecha.

Na začátku února se budou v Americe předávat hudební šestašedesáté ceny Grammy. Nejvíce nominací, devět, má americká zpěvačka SZA. Úspěch slaví také soundtrack filmu Barbie, který má v součtu jedenáct nominací a šanci získat zlatý gramofon ve čtyřech z pěti kategorií týkajících se vizuálních médií. Grammy letos mají tři nové kategorie, celkem jich je devadesát čtyři.

Hudební ceny se budou předávat i u nás. Na jaře to budou tradiční ceny Anděl, 5. dubna budou v Plzni vyhlášeni vítězové divácké ankety Žebřík.

Setkávání hvězd s fanoušky

Na Berlinale, prvním velkém filmovém festivalu roku, se dostane velké cti americkému režisérovi Martinu Scorsesemu. Od pořadatelů dostane Zlatého medvěda za celoživotní dílo. V květnu odstartuje tradiční filmový festival v Cannes, na konci srpna filmová přehlídka v Benátkách, v září začne festival ve španělském San Sebastianu.

Studentská demonstrace ve filmu Jiřího MádlaVideo: Novinky

Do kin se letos chystají stovky nových snímků, z nichž nejočekávanější jsou druhá část Duny, která do českých kin vstoupí poslední únorový den, akční komedie Deadpool 3 (červenec), animovaný Elio (červen), akční Furiosa: Sága Šíleného Maxe (květen), dobrodružný Gladiator 2 od režiséra Ridleyho Scotta (listopad), komedie Kaskadér (květen) nebo film Jiřího Mádla Vlny (srpen).

Horké hudební léto

Mnoho českých příznivců hudby vyjede na festivaly do zahraničí. Tradičně nejzajímavější a nejprestižnější je Glastonbury, který se odehraje v Anglii na konci června. Tato akce obvykle neuvede ještě ani jedno velké jméno z programu, a už jsou vstupenky vyprodané úplně či téměř.

Slovenský festival Pohoda, jenž se odehraje v červenci, je po loňském ročníku nominován ve třech kategoriích na nejprestižnější evropské festivalové ceny European Festival Awards.

Slovenská Pohoda. Radosti, zklamání i nejdrsnější rapeři v důchodu

Festivaly

Stejně jako český Rock for People se i on dostal na seznam deseti nejlepších velkých festivalů v Evropě. Hudební profesionálové ho zařadili i do výběru nejlepších pěti festivalů v kategoriích Take A Stand a Event Safety. Vítězné festivaly vyhlásí 17. ledna na galavečeru v nizozemském Groningenu.

Tradiční festival Sziget potrvá v Budapešti šest srpnových dnů. Pořadatelé již ohlásili příjezd Louise Tomlinsona, Sama Smitha, Aurory a dalších s tím, že ty největší programové hity teprve vyjmenovány budou.

Když k tomu přidáme dva největší české festivaly, tedy Rock for People a Colours of Ostrava, bude nabídka pro ty, kteří dávají přednost přehlídkám s největšími a nejzajímavějšími světovými hudebními jmény, opravdu pestrá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lenny Kravitz v O2 areně.

Na Rock for People totiž dorazí Bring Me The Horizon, The Offspring, The Prodigy či Avril Lavigne, do Ostravy Lenny Kravitz, Sam Smith nebo Tangerine Dream.

Vše doplní dlouhá série koncertů světových jmen u nás i ve světě. Do Prahy v květnu mimo jiné zavítá americký rocker Bruce Springsteen, aby odehrál jediný koncert ve střední Evropě.

Smetanův rok

Úvodní koncert Pražského jara proběhne v květnu ve Smetanově síni Obecního domu. Mou vlast od Bedřicha Smetany letos zahrají Berlínští filharmonikové pod vedením šéfdirigenta Kirilla Petrenka.

Festival Krumlov připravil zážitek pro všechny milovníky opery, když se 13. července na pódium v malebné scenérii Městského parku v Českém Krumlově postaví jedna z největších žánrových osobností, Španěl Plácido Domingo.

Příští rok bude oslavou české hudby a Bedřicha Smetany

Kultura

Festival Dvořákova Praha, jenž začne na konci léta, má letos v programu mimo jiné i tři symfonické básně Bedřicha Smetany. Jsou to Richard III., Valdštýnův tábor a Hakon Jarl. Prozrazují nejen Smetanův talent, ale také jeho zaujetí pro velké divadlo.

V roce dvoustého výročí Smetanova narození a sto čtyřicátého výročí jeho úmrtí završí trojici básní Pátá symfonie Ludwiga van Beethovena. Festival přinese i spoustu jiných skvělých koncertů.

Očekávané akce

Leden

7. v Los Angeles udělí Zlaté glóby

14. v Los Angeles rozdají ceny filmové kritiky

15. budou vyhlášeny nominace na České lvy

15. v Los Angeles proběhne udílení cen Emmy

22. v Pardubicích začne Grand Festival smíchu

23. budou zveřejněny nominace na Oscary

Únor

4. v Los Angeles rozdají ceny Grammy

10. ve Valladolidu rozdají španělské filmové ceny Goya

15. v Berlíně zahájí filmový festival Berlinale

17. v Londýně udělí ceny BAFTA

Březen

3. v Londýně proběhne udílení Brit Awards

9. v Praze rozdají České lvy

10. v Americe udělí Oscary

21. v Lipsku začne mezinárodní knižní veletrh

23. Noc divadel

28. do kin vstoupí film Gump - jsme dvojka

Duben

12. v Paříži začne francouzský knižní veletrh

14. v Londýně udělí ceny Laurence Oliviera

18. v Praze rozdají ceny Magnesia Litera

Květen

7. ve švédském Malmö začne Eurovize

12. startuje Pražské jaro

13. zahájí filmový festival v Cannes

23. v Praze začne Svět knihy

28. v Praze vystoupí Bruce Springsteen

30. v Ostravě začne Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

Červen

8. začne Smetanova Litomyšl

12. v Hradci Králové odstartuje Rock for People

20. v Praze zahájí třídenní festival Metronome Prague

26. v Anglii začne festival Glastonbury

28. zahájí filmový festival v Karlových Varech

Červenec

11. ve slovenském Trenčíně začne festival Pohoda

12. odstartuje Festival Krumlov

17. zahájí Colours of Ostrava

26. odstartuje Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Srpen

2. začne Jiráskův Hronov

7. v Budapešti se odehraje Sziget

15. startuje Letní Letná

28. v Benátkách začne filmový festival

Září

6. bude zahájena Dvořákova Praha

11. v Plzni začne festival Divadlo

20. startuje filmový festival v San Sebastianu

25. začne festival Zlatá Praha

Říjen

2. začne Designblok

11. zahájí knižní veletrh v Havlíčkově Brodu

25. startuje festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Listopad

14. do kin má přijít pokračování filmu Teorie tygra

Prosinec

11. Chinaski oslaví v pražské O2 areně třicet let

5 NEJ: Nejlepší zahraniční snímky očima filmové kritičky Věry Míškové

Kultura

GLOSA: Česká hudba přijala rozmary Eurovize

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám