Hlavní obsah

Kde si rezervovat termín na test? Zájemců je mnoho, ministerstvo nabízí centrální systém

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 16. prosince startuje plošné testování obyvatel na covid-19 pomocí antigenních testů. Zájem je enormní a řada zařízení má již termíny zaplněné. Pro lepší orientaci občanů zřídilo ministerstvo zdravotnictví centrální rezervační systém, který jim umožní vidět vytížení míst a případně si volné místo zarezervovat z jednoho portálu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy. Ilustrační foto

Článek

Plošné testování pomocí antigenních testů, při nichž odběr probíhá výtěrem z nosohltanu, začne ve středu 16. prosince a potrvá předběžně do 15. ledna. Je zdarma a dobrovolné.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v pondělí apelovala na lidi, aby se nechali otestovat a „pomohli vrátit se do běžného života”. Lidé si musí předem přes internet rezervovat termín odběru a následně na místě předložit průkazku zdravotní pojišťovny či náhradní doklad a občanský průkaz. Testování je možné provést opakovaně s rozestupy minimálně pět dní.

Jak bude vypadat plošné testování na koronavirus

Domácí

Zájem o testování je mezi Čechy velký, řada odběrových center má do Vánoc už plno. Aby byla registrace termínu pro občany jednodušší, připravilo ministerstvo zdravotnictví centrální registrační systém.

Přes portál umístěný na webu ministerstva lidé tedy například uvidí, které odběrové místo v jejich kraji má kolik volných termínů a kdy. Zároveň si je budou moci z jednoho místa zarezervovat.

Kvůli velkému zájmu se kapacity navýší

Do testování se podle vedoucího projektu chytré karantény Petra Šnajdárka zapojí 216 odběrových míst a dalších 168 antigenních center. Vzhledem k velkému zájmu ale Šnajdárek v pondělí na tiskové konferenci přislíbil, že se kapacity ještě navýší. „Jednáme s odběrovými místy krajů, které vyžadují armádu,” uvedl. Upozornil také na to, že mohou nastat drobné výpadky systému.

V úterý v podvečer v systému ještě nebyly zaneseny kapacity všech oděrových center, protože ty se mohou připojovat až do začátku testování. „Data o vytížení odběrných míst jsou prozatím neúplná. Na doplnění průběžně pracujeme, ale je nutná součinnost ze strany poskytovatelů jednotlivých rezervačních systémů odběrných míst na Centrální rezervační systém,” stojí na webu.

Může se také stát, že se do systému nepropíšou údaje z nějakého konkrténího centra. V takovém případě radí resort rezervovat si termín přímo na v systému daného odběrového místa, na nějž bude na webu odkaz.

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Koronavirus

Dále se lidé budou moci otestovat u zapojených praktických lékařů, zubařů i ambulantních specialistů. Seznam je možné najít na stránkách inciativy Lékaři pomáhají Česku. Předseda Sdržuzení praktických lékařů Petr Šonka v pondělí apeloval na lidi, aby se v případě zájmu o test u svého praktického lékaře nejprve telefonicky objednali na konkrétní čas a zbytečně nechodili do odinace, kde by mohli případně nakazit další pacienty.

Reklama

Související články

Dobrovolné testování učitelů? Zájem není

Dobrovolné testování pedagogů na koronavirus, které pro ně zdarma probíhá od 4. do 18. prosince, stále poněkud vázne. U většiny krajů, kde již mají nějaké...

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Dobrovolné a bezplatné testování populace antigenními testy začne 18. prosince a skončí 15. ledna. Každý by se mohl nechat otestovat opakovaně, ale maximálně...

Výběr článků

Načítám