Hlavní obsah

Terra Alba jako dobrodružná výprava do české porcelánové země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sošky s jemnými liniemi a pandemickými souvislostmi, plastiky reflektující kýčovitá zátiší silně environmentálním způsobem, kdy místo štiky trůní na podstavci plastový obal od aviváže, nebo retro hrnečky, které uvnitř chytře ukrývají fotoreprodukce. To vše na jednom místě nabízí přehlídka Terra Alba.

Foto: archiv Moravské galerie v Brně

Designér Maxim Velčovský si prohlíží poháry od Evy Pelechové. Inspirovala se v nich kelímky plnotučné hořčice.

Článek

Přehlídka současného českého porcelánu patřila v říjnu k vrcholu Designbloku, nyní kraluje prostorům Moravské galerie v Brně. Terra Alba čili Bílá země je tam k vidění do 29. ledna 2023.

Dobrodružná výprava do nové země je osvěžující a náležitě objevná, jak ostatně často velké plavby přes moře a oceány bývaly. Tato porcelánová cesta je však bezpečná, pirátů se není třeba bát. A vstupné je dobrovolné.

„Cílem bylo rehabilitovat porcelán jako živý materiál zbavený sentimentu, který je naprosto současný a má v sobě emoce i ironii. Je to pro mě způsob komunikace, design s názorem,“ řekl Právu kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Letošní Cena Designbloku patří i geometrickému a hodně střídmému nábytku

Tipy a trendy

Letošní laureát ceny Akademie vizuálního umění spolupracoval s Maximem Velčovským, který vymyslel poutavé architektonické řešení soklů s kýbly i stěnou s expresivními cákanci. S celou koncepcí přišli organizátoři Designbloku, Jana Zielinski a Jiří Macek.

Velčovského jméno je spojeno s prvním designovým obchodem v Praze, který v roce 2002 založili s Jakubem Berdychem pod hlavičkou studia Qubus. Oba dodnes reprezentují nastupující generaci autorů zaměřených na konceptuální design, s chutí posouvající hranice nejen porcelánu a skla. Tvrdé bílé zlato, jak o porcelánu Velčovský s chutí hovoří, za posledních dvacet let ukázalo mnoho nečekaných i hravých podob.

„Obecně vzato je český porcelán v krizi, protože porcelánky od devadesátých let kontinuálně bojují o přežití. Autorský porcelán je ale na vzestupu. Nejlepší designéři reinterpretují vžitá schémata i postupy a jejich realizace jsou spíš reakcemi na naše tady a teď. Často se vztahují k tomu, co žijeme. V porcelánu najednou rezonují silná témata jako covid, stáří nebo ekologie. Dřív bylo něco takového skoro nepředstavitelné,“ dodává Wohlmuth.

Do výběru se dostalo třicet autorů, podle kurátora to jsou zakladatelé nové linie. Vedle zavedenějších tvůrců, jako jsou zakladatelé Qubusu, Daniel Piršč, Antonín Tomášek nebo Monika Martykánová, vystavují Silvie Luběnová, Tereza Hrušková, Milan Pekař, Tereza Sluková či Klára Šumová.

Designérka Monika Martykánová: Klidně kreslím jedno očičko hodiny

Kultura

Prolistujte si nejdražší českou knihu na trhu. Na fotkách zachycuje Slovanskou epopej zblízka

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Moravská galerie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám