Hlavní obsah

Začíná Signal Festival. Letošní ročník oslavuje předsednictví v Radě Evropy a připomíná válku na Ukrajině

Praha

Od dnešního večera až do neděle 16. října osvítí Prahu tradiční světelný festival Signal. Letošní, jubilejní, desátý ročník nabídne 15 instalací. Po čtyřech letech se projekce vrací na náměstí Míru. Velmi emotivní instalaci přichystal tentokrát umělec Maxim Velčovský.

V Praze začíná Signal Festival.Video: Novinky

 
Článek

„Letošní ročník Signal Festivalu je vlastně oslavou toho, že máme desátý ročník. Připravili jsme pro návštěvníky festivalu 15 instalací, které jsou rozprostřeny v centru Prahy i ve Vršovicích,“ vysvětluje ředitel Signal Festivalu, Martin Pošta.

Po čtyřech letech se na přání návštěvníků vrací projekce také na baziliku svaté Ludmily na náměstí Míru. „Tady představujeme projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended, kterou doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Dílo tak tímto spojením oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie,“ sdělil Novinkám Pošta.

Foto: Novinky

Projekce se vrací na náměstí Míru.

Turecký umělec žijící v Americe, Refik Anadol, přichystal v rámci festivalu unikátní vnitřní projekci v prostorách Centra architektury a městského plánování na Karlově náměstí.

„K vidění je zde unikátní dílo vytvořené z městských dat, které poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Pro Signal Festival vznikla jedinečná site-specific instalace, sdělil Martin Pošta. Toto dílo bude v Centru architektury a městského plánování až do 6. listopadu 2022.

Foto: Novinky

Velkoformátová projekce v prostoru CAMPu na Karlově náměstí.

Zadýmené válečné vraky z Ukrajiny

O kontroverzní dílo se letos postaral český designér Maxim Velčovský. Ten vytvořil instalaci Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího na Mariánském náměstí, která reaguje na válečné události na Ukrajině.

Bible v rozstříleném autě. Signal Festival rozsvěcí válečné vraky z Ukrajiny

Kultura

„Vzhledem k tomu, že Signal reflektuje současné dění v umění i v designu, tak jsem cítil potřebu reflektovat dobu, v které žijeme, což je vlastně doba války, která se děje nedaleko od nás,“ vysvětluje svůj nápad Velčovský. „My se snažíme tady ukázat tu brutalitu války mezi magistrátem, což je politická instituce, a Klementinem, institucí, jenž schraňuje moudrost skrze sbírání literatury a distribuuje ji mezi lid,“ dodává designér.

Vraky s příběhy

Na náměstí stojí celkem 4 vraky z ukrajinských oblastí zasažených válkou. „Každý automobil má svůj osobní příběh. Můžete v nich nacházet různé detaily skrze povrch a v některých automobilech můžeme najít předměty, které patřily lidem, včetně svatých obrázků a Nového zákona,“ sděluje Maxim Velčovský. Osobní příběhy přibližují na místě bannery s texty.

Vozy přímo z válečných oblastí vybíral partner festivalu, nezisková organizace Post Bellum. Zaměřili se na vraky, v kterých nezemřeli lidé. „Z piety jsme sem nechtěli přivážet automobily s potoky krve,“ dodal umělec.

Foto: Novinky

Dýmící ukrajinské vraky z dílny Maxima Velčovského.

„Líbí se mi, jaký prostor pro instalaci autoři vybrali,“ sdělila Novinkám přihlížející studentka z Prahy. „Vyvolává to ve mně strach a připomíná mi to záběry z televize. Myslím, že to dobře reflektuje dění na Ukrajině, probouzí to ve mně smutek,“ dodává.

Tisíce recyklovaných žárovek rozzáří Vršovice

Signal Festival letos uvádí také ve spolupráci s multimediálním a multižánrovým souborem Národního divadla Laterna magika inscenaci spojující videomapping a tanec. Režie představení LUNAtic se ujala choreografka a performerka Miřenka Čechová, která se nechala inspirovat tvorbou francouzské surrealistické básnířky Joyce Mansourové a české surrealistické básnířky Jany Krejcarové. Inscenace se odehraje v prostorách Kateřinské zahrady, která je součástí Všeobecné fakultní nemocnice.

Dílo jednoho z nejúspěšnějších českých umělců na NFT scéně Ondřeje Zunky se představí v prostorách Kunsthalle Praha. Interaktivní projekce PHOTOSYSTEM II nechá návštěvníky nahlédnout do tajů fotosyntézy. I tato instalace přesáhne dobu trvání Signal Festivalu, k vidění bude v prostoru Kunsthalle na Malé Straně až do 21. listopadu.

Návštěvníci se letos také vůbec poprvé mohou za světlem vydat do Vršovic. Těšit se mohou například na legendární instalaci CLOUD složenou z tisíce recyklovaných žárovek, která se objevila na prvním ročníku festivalu v roce 2013.

Foto: Signal Festival, Bez zdroje

Světelná instalace z tisíců žárovek ve Vršovicích.

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Je podporován grantem hl. m. Prahy ve výši 4 000 000 Kč, Ministerstvem kultury ČR i Státním fondem kultury ČR.

Anketa

Chystáte se letos vydat na Signal Festival?
Ano
56,7 %
Ne
43,3 %
Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám