Hlavní obsah

Sukničkáři Jiřího Menzela odhalí divákům svět opery

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“

Článek

Tak glosuje operu Jiří Menzel. Nicméně právě on vydal v sobotu 30. června pokyn k první klapce svého nového filmu s názvem Sukničkáři. Informace přišla symbolicky v době konání festivalu, který před časem Menzela ocenil Křišťálovým glóbem. Oscarový režisér a tentokrát i scenárista bude vyprávět o tom, jak není lehké dělat operu – ale ani nic ostatního v životě.

Libuše Šafránková a Ivana Chýlková

Snímek divákům odhalí svět opery bez pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. Hlavními postavami jsou operní režisér Vítek, učitelka Markétka a operní zpěvák Jakub, které hrají Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Dále ve filmu uvidíme Jiřinu Jiráskovou jako Markétčinu matku, Ivanu Chýlkovou jako její dceru, Václava Koptu a další. Výraznému propojení s hudebním světem podřídil Menzel obsazení rolí operních pěvců.

Diváci se tak mohou těšit na filmovou premiéru řady osobností z českých operních scén, jako je Anna Klamo, Lucie Juránková, Jan Mikušek a další. Za kameru se postaví Menzelův dvorní kameraman Jaromír Šofr, hudbu složil skladatel Aleš Březina a střihu se ujme držitel osmi Českých lvů Jiří Brožek. Premiéra nového filmu je naplánována na první polovinu roku 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Tak trochu záhadný portugalský western

Dlouhé upřené pohledy zachmuřených chlápků v kloboucích, starodávné zbraně, úmorné slunce a prach z cest. V takové atmosféře se odehrává portugalsko-finský...

Výběr článků

Načítám