Hlavní obsah

Studená sprcha na Colours, promoklé publikum čekalo na Burnu Boye marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí den Colours of Ostrava byl v pátek opět nejen ve znamení vynikajících hudebních zážitků napříč žánry, ale i špatných zpráv. Výborně rozjetý program, který se nezastavil navzdory dešti, pokazila hodinu před půlnocí zpráva, že na festivalu nevystoupí hlavní hvězda Burna Boy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vrcholem dne bylo vystoupení australské rodinné kapely Little Quirks

Článek

Možné zrušení koncertů hlavních hvězd je černou můrou všech pořadatelů, na letošním ročníku Colours k tomu došlo bohužel už podruhé.

Po zpěvačce Ellie Gouldingové, která odřekla účast ve čtvrtečním programu ze zdravotních důvodů, došlo v pátek k ještě horší variantě.

Hlavní hvězda festivalu a zároveň nejdražší interpret v jeho historii odřekl vystoupení na poslední chvíli, a to v době, kdy celá jeho kapela byla nastoupená v zákulisí.

Colours of Ostrava odstartovaly. Ellie Gouldingová ale nepřijede

Kultura

Africký zpěvák měl do Ostravy přiletět soukromým letadlem z Paříže, které mělo ale poruchu.

Podle pořadatelů až do poslední chvíle ujišťoval, že přiletí náhradním letadlem, to se ale nakonec nestalo a zjevně konsternovaná ředitelka festivalu Zlata Holušová zklamanému obecenstvu osobně oznámila, že koncert se neuskuteční.

Foto: Aleš Honus, Právo

Publikum zažilo na festivalu druhé zklamání. Nepřijel Burna Boy

Vysloužila si kvůli tomu hlasitý pískot, na Burna Boye totiž čekaly tisíce lidí v dešti. Pořadatelé si vysloužili kritiku za to, že informaci o zrušeném koncertu měli přinést dříve.

Ti ale ujišťují, že se do poslední chvíle usilovně jednalo o tom, že Burna Boy vystoupí až v pozdější hodinu, ale varianta náhradní dopravy nakonec selhala.

Situace tak výrazně pokazila dojem z celého třetího dne Colours, jenž přitom nabídl velmi dobré koncerty, z nichž některé vejdou do dějin festivalu jako nezapomenutelné.

Především jde o vystoupení Gilberta Gila. Brazilský zpěvák, kytarista a žijící legenda svého žánru potvrdil, že i ve svých jednaosmdesáti letech si díky síle své hudby dokáže podmanit publikum, zvlášť když se může opřít o velmi dobře sehranou a početnou kapelu i skvělé doprovodné vokalistky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Brazilec Gilberto Gil diváky zaujal

Tisíce lidí na druhou hlavní scénu přilákal navzdory hustému dešti společný koncert AG Fleku s Vlastou Redlem.

Zazněly jak největší hity kapely z minulosti, tak i pár písní z alba Podnohama Zem, které kapela vydala po téměř dvacetileté odmlce, například Stojedna dní nebo Chmýří.

Kapela ukázala, že patří k nejzásadnějším na české folkové scéně, vždyť její nejlepší písně dodnes v živém provedení vhánějí slzy do očí, stejně jako Redlova Rehradice, která zazněla v přídavku.

Redl tradičně přidal k dobru pár svých pověstných vtípků, například když v závěru koncertu publiku skrápěnému deštěm pronesl větu: „Náš čas ještě nevypršel.“

Foto: Aleš Honus, Právo

Vlasta Redl vystoupil s kapelou AG Flek

Dobrý dojem zanechal britský zpěvák Tom Grennan, který byl dalším zástupcem festivalové linie „lamačů dívčích srdcí.“

Jeho hudba sice není příliš originální a ve festivalové rozmanitosti může náročnější publikum i nudit, je třeba ale uznat, že jako vokalista si zaslouží hluboký obdiv.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dobrý dojem zanechal zpěvák Tom Grennan

Asi největším překvapením večera a možná i celého letošního ročníku se stalo energické vystoupení australské rodinné kapely Little Quirks na Drive Scéně.

Živelná trojice energických muzikantek předvedla, jak to vypadá, když někdo dělá hudbu s opravdovou chutí a vášní. Jejich koncert se stal pro mnohé skutečnou festivalovou senzací.

Velmi dobrý dojem zanechala tradičně Lenka Dusilová s kapelou, která přivezla písně z oceňovaného alba Řeka i ukázky ze svého staršího projektu Baromantika.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lenka Dusilová byla na pódiu tradičně hudebně jemná a hloubavá

Pádnou odpověď na občasné výtky, že na hlavních scénách Colours je letos příliš moc nenáročného mainsteamu, učinilo britské elektropunkové duo Sleaford Mods s provokativními a silně politickými texty.

V absolutním kontrastu s jejich koncertem bylo vystoupení Bena Cristovaa, které ocenili hlavně teenageři.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ben Cristovao v Ostravě

Pořadatelé v průběhu pátku velmi vtipným způsobem zareagovali na pseudokauzu pochybení jednoho z členů ochranky, který do areálu údajně nechtěl pustit diváka se symbolem duhové vlajky symbolizující LGBT aktivismus.

Drobné symboly duhy se tak během večera objevily na LED panelech na hlavní scéně. Duhovými vlaječkami byla vyzdobená i Full Moon Stage, kam si je přinesly členky vystupující kapely Viah.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na festivalu vystoupila i Viah

Festival Colours of Ostrava pokračuje závěrečným programem ještě v sobotu, kdy vystoupí rocková kapela Interpol, hvězda africké hudby Seun Kuti, ale také populární americký hudebník a raper Macklemore a britská kapela The Comet Is Coming, která přiveze instrumentální psychedelický jazz nejvyšších kvalit.

Chinaski na Colours of Ostrava spojili proudy, Niall Horan rozdováděl mladé

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám