Hlavní obsah

Stingovo album reaguje na válku v Iráku

Novinky, Jan Rovenský, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřleté odmlce se britský zpěvák, skladatel a herec Sting (51) vrátil na hudební scénu s albem Sacred Love, které reaguje na válku v Iráku. Téma desky v dnešní době ani nemohlo být jiné, alespoň ne u člověka, jako je Sting, který se politickým tématům ve svých písních nevyhýbal. Vyjadřoval se k nim už za studené války a za dob Pinocheta.

Foto: Dana Ehlová

Zámek v Keszthely

Článek

Sacred Love tvořil v atmosféře selhávajících rozhovorů v OSN a neodvratitelné vize prvního válečného konfliktu 21. století. "Možná že vyhrajete nadcházející bitvu, ale budete schopni tolerovat mír?" zpívá Sting, kdysi, jak připomíná britský nedělník The Sunday Times, jeden z nejhorlivějších zastánců labouristů britského premiéra Tonyho Blaira.

"Zklamali mě lidé kolem něj, ti jeho našeptávači. Tak to už prostě nemůže dál pokračovat. Pravda je totiž pro labouristy nouzovou pozicí," komentuje britskou politickou scénu zpěvák pro The Sunday Times. Píseň This War je o politikovi, který stojí na skále nad mořem a dívá se na svou duši, jak se roztříští o útesy. "Je to o někom, kdo připustil, aby politická účelovost přebila morálku," vysvětluje se zjevnou narážkou na Blaira.

"Jsme v neuvěřitelné bryndě: naši vojáci, naše země, naše důvěryhodnost," kroutí hlavou. "Nemám na tyto otázky odpověď. Tedy až na to, co opěvují všichni zpěváci: lásku," dodává se zarděním. Skutečně tomu věří?

"Samozřejmě že ano," odpovídá pevně. "Potíž se světem je, že v něm není dost lásky. Právě to udělalo z Usámů a Udajů takové lotry," vysvětluje.

Album Sacred Love spojuje touha po sociální spravedlnosti ve světě. Jak však něco takového souvisí s člověkem, který po celém světě vlastní sedm domů? "Svého nemalého bohatství jsem nedosáhl tím, že bych někoho zneužíval. Na Dálném východě není nějaký malý obchůdek, kde vyrábějí mé písně. Jediný, kdo se při tom zapotí, jsem já sám," říká s úsměvem. "A řekl bych, že své peníze utrácím rozumně - zaměstnávám dost lidí a slušně jim platím," dodává.

"Používám každý ze svých domů, protože často cestuji po celém světě. Včera jsem byl ve svém domě ve Wiltshireu, potom jsem jel do Londýna a víkend budu trávit v Itálii. Na konci měsíce jedu do New Yorku a pak do Los Angeles. Čtvrt století jsem prožil na cestách," vysvětluje Sting.

Tématem jedné z písní jeho posledního alba je člověk, který je v neustálém pohybu, aby unikl realitě. "Se smrtí se však musí smířit každý. Chtěl bych zemřít, aniž bych se toho bál; chtěl bych přijmout fakt, že smrt je stejně přirozená jako zrození," říká zpěvák. "Ale ještě jsem k tomu nedospěl," přiznává s tím, že by po světě chtěl chodit dalších padesát let.

Reklama

Související témata:

Související články

Stingův chlad tepající životem

Včera vydané nové album Sacred Love anglického zpěváka Stinga (vl. jménem Gordon Matthew Sumner) nepřináší tak výrazný hit, jakým byla skladba Desert Rose...

Výběr článků

Načítám