Hlavní obsah

Stingův chlad tepající životem

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera vydané nové album Sacred Love anglického zpěváka Stinga (vl. jménem Gordon Matthew Sumner) nepřináší tak výrazný hit, jakým byla skladba Desert Rose ze čtyři roky staré kolekce Brand New Day. Nabízí nicméně propracované kompozice s důrazem na momentální náladu a hudební jakost.

Foto: archiv Český rozhlas

The Philip Glass Ensemble zahrají vystoupí v srpnu v Ostravě, bude to jediný letošní koncert v Česku.

Článek

Stingova cesta k tvůrčímu klidu začala již na konci šedesátých let, kdy hrál ve spoustě jazzrockových skupin a učil se instrumentálnímu řemeslu. V letech 1977 - 84 byl členem kapely The Police, se kterou objevoval kouzlo míchání mnoha vlivů, někdy zdánlivě neslučitelných. Na sólové dráze se navíc zabýval filmovou muzikou a jako zadostiučinění si přidal levicový názor, který často prosakuje z jeho textů.

Albem Sacred Love (Posvátná láska) odhaluje téma odpoutání se od reálného světa skrz lásku prožívanou až na dřeň a hudbu. Povýšil je na náboženství: chápe je jako prostředníky na cestě k osobnímu míru.

V hudbě vychází z rockové podstaty evropského formátu, ale co chvíli spěchá za cizokrajnými vlivy. Jakmile se vymaní z obyčejnosti - rozumějte té evropské - je vášnivá a odhodlaná. Sting zohledňuje názor a hudební pestrost. V každé písni jsou pozoruhodné aranžérské kousky. Hispánský spodek a jazzové piano v Never Coming Home, hostující Mary J. Blige dodávající soulový rozměr singlové Send Your Love, sitár v intimní The Book Of My Love, etnické techno v titulní skladbě či obdivuhodný klid v Stolen Car (Take Me Dancing).

Sting si vybudoval vlastní styl a i když je na něm podepsáno několik hudebních škol, srotily se v jeho dílně. Potvrzuje pověst moudrého hudebníka s mírumilovným posláním, jež je nutné předat.

Sting: Sacred Love, Universal Music, 58:13

Anketa

Poslechnete si nové album Stinga?
Co nejdříve
54,1 %
Když se k němu náhodou dostanu
29,5 %
Ne, Sting mě nezajímá
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám