Hlavní obsah

Status umělce. Ministerstvo s návrhem narazilo na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo kultury se setkalo se širokou kritikou k návrhu na zavedení statusu umělce. Resort usiluje o to, aby jeho držitelé měli v případě nízkých příjmů či krizových situací nárok na podporu od státu. Kritikům v připomínkovém řízení vadí i to, že v návrhu chybí přesná definice, kdo všechno je umělec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Návrh zákona reflektuje skutečnost, že ne každému může výkon umělecké činnosti ve volném povolání přinést dostatečné finanční prostředky k zajištění životních potřeb,“ odůvodnilo svůj návrh ministerstvo.

„Udělení statusu umělce bude pro umělce znamenat, že bude moci žádat o příspěvek na tvůrčí nebo studijní účely,“ dodalo.

To, že je nutné status zavést, se podle úřadu ukázalo v době covidu, kdy se umělci ocitli bez příjmů. Příště by v podobné situaci pro ně ministerstvo mohlo vypsat dotační program, z nějž by získali prostředky nutné k životu.

Nominace Českých lvů ovládl film Bratři. Bodovala i televizní Volha

Film

Pro udělení statusu má být podle návrhu novely podmínkou zápis do speciálního registru. „Základním předpokladem bude, že člověk vykonává uměleckou nebo související činnost alespoň po dobu 24 měsíců,“ uvedlo v důvodové zprávě ministerstvo.

Zápis jako podmínka pro stipendium?

Podmínek má být ještě více, přesto se návrh setkal s odporem, a to jak v umělecké branži, tak ze strany dalších ministerstev. Kritici ho hodnotí jako nedostatečný.

Podle Jany Návratové, předsedkyně Nadačního fondu pro taneční kariéru a specialistky na obor tance a druhou kariéru návrh ve své podstatě jen drobně upravuje stávající stipendijní agendu, což nestačí.

„Je to veliké zklamání. Nezohledňuje to nic z návrhů, které vycházejí z výzkumů různých oborových asociací,“ řekla Novinkám Návratová.

Anketa

Měl by být v Česku zaveden status umělce?
Ano
6,7 %
Ne
85,3 %
Je mi to jedno.
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2935 čtenářů.

Podle spisovatelky Anny Štičkové není jasné, kdo bude moci status umělce získat. „Hovoří se o umělecké činnosti, ale není zřejmé, co se tím myslí, respektive není specifikována,“ konstatovala.

„A jediné podpůrné opatření je to, že ten, kdo bude registrován ve statusu umělce, se bude moci ucházet o stipendia, a ten, kdo registrován nebude, se nebude moci přihlásit. To vnímám jako zásadní problém,“ dodala.

Ostravanům vadí noční hluk z velkých letních festivalů. Podepisují petici

Hudba

Potíže s definicí a otázka peněz

Na potíže s definováním umělecké činnosti poukázalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle resortu financí by zase měl registr zahrnovat všechny umělce a umožnit jejich rozlišení podle určitých kritérií pro konkrétní využití.

Předně ale ministerstvo financí odmítlo s ohledem na konsolidaci veřejných financí přidat kultuře ze státního rozpočtu v následujících letech požadovaných sto milionů korun ročně navíc na výdaje a nesouhlasí ani s navrhovaným navýšením počtu pracovních míst a s tím souvisejícím objemem peněz na platy.

S častými výtkami se setkala podmínka alespoň dvouleté umělecké praxe. „Vylučuje to začínající umělce, kterým doposud bylo stipendium určeno prioritně,“ upozornila Českomoravské konfederace odborových svazů.

Podobně to vidí Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Upozornila, že navržená pravidla opomíjejí například absolventy uměleckých středních i vysokých škol. „A současně je tak vylučují z možnosti žádat o příspěvek na tvůrčí nebo studijní účely, tedy stipendium,“ podotkla unie.

Ministr Baxa: Se zvýšením koncesionářských poplatků jsme kousli do kyselého jablka

PoliTalk

Podle odborů se nenaplňuje ani záměr, že novela umožní požádat o stipendium umělcům, kteří z různých zdravotních či jiných fyziologických důvodů nemohou pokračovat ve své umělecké kariéře a potřebují se připravit na kariéru další.

Novela navíc diskriminuje tvůrčí umělce v oborech výtvarného umění nebo některé literární či hudební tvůrce, kteří nemohou doložit dost splněných smluvních vztahů, tvrdí odbory.

Ministerstvo kultury navrhlo pro zápis umělce ještě další podmínky. Žadatel nesmí pracovat nikde jinde na plný úvazek, maximálně polovinu týdenní pracovní doby. K tomu musí alespoň polovina příjmů pocházet z jeho umělecké činnosti, přičemž ale nesmí jejich průměr přesáhnout výši průměrné mzdy v roce před podáním žádosti o zápis.

Za žádost o zápis do registru se má platit tisícovka a v případě neoznámení změn pak bude sankce až 20 tisíc korun. To se například nelíbí ministerstvu práce a sociálních věcí.

Novela ještě projde vypořádáním připomínek a musí ji schválit vláda a zákonodárci. Muzikoložka a tajemnice České hudební rady Lenka Dohnalová míní, že úprava zákona se bude muset schválit.

„Jestliže se ministerstvo zavázalo k legislativnímu ukotvení statusu umělce, a jen tak budou refundovány prostředky Národního plánu obnovy, tak musí novela projít. Z tohoto hlediska ministerstvo navrhlo realistickou variantu,“ sdělila Dohnalová.

Jodie Fosterová se pustila do generace Z

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám