Hlavní obsah

Ostravanům vadí noční hluk z velkých letních festivalů. Podepisují petici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letitý spor, který v Ostravě panuje mezi organizátory a návštěvníky velkých letních festivalů s lidmi žijícími v jejich sousedství, se stupňuje. Místní ve velkém podepisují celorepublikovou petici proti nadměrnému hluku z podobných akcí ve venkovním prostoru. Nejvíce jim vadí ty, které jsou v Dolní oblasti Vítkovice, konkrétně Colours of Ostrava, Beats For Love a Ostrava v plamenech.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Festival Ostrava v plamenech

Článek

Organizátoři petice, kterou dosud podepsaly téměř dva tisíce lidí, proto již písemně vyzvali město, aby změnilo přístup v ochraně svých občanů před hlukem.

Zastupitelé se novelou protihlukové vyhlášky na rok 2024 budou zabývat na svém zasedání 31. ledna. „Petice se sice týká celé republiky, ale pokud jde o Ostravu, tak má nejvíce podpisů hned za Prahou. A v poměru k počtu obyvatel města má Ostrava v petici podpisů občanů nejvíce,“ uvedl za iniciativu Česko bez hluku Miloš Závora.

Dodal, že příčina je zřejmě v ostravské obecně závazné vyhlášce o nočním klidu, která obsahuje řadu výjimek. „Noční klid je zkracován tak, že vlastně vylučuje možnost občanů se řádně vyspat,“ upřesnil s tím, že vyhláška navíc obsahuje neobvykle velké množství akcí, kdy je noční klid krácen a další rozporuplné věci.

„Proto jsme město vyzvali ke změně vyhlášky pro rok 2024, aby byla v souladu s nálezy Ústavního soudu a dostatečně chránila obyvatele, nikoliv hudební podnikatele,“ vysvětloval Závora a podotkl, že jsou připraveni zájmy Ostravanů chránit tím, že dají podnět na ministerstvo vnitra a k Ústavnímu soudu ČR.

Jak nás neustálý hluk udržuje v chronickém stresu

Zdraví

„Tak jako tomu bylo v případech u měst Loket a Příbram. V obou případech byla vyhláška nebo její část soudem zrušena,“ dodal.

Vedení Ostravy: Vyhláška je v pořádku

Podle ostravské mluvčí Gabriely Pokorné městskou vyhlášku ministerstvo vnitra kontrolovalo a nedospělo k závěru, že by byla v rozporu s právními předpisy.

V Ostravě je prý situace zcela jiná než v Příbrami a Lokti. „Je potřeba říct, že město prostřednictvím vyhlášky o nočním klidu pouze vymezuje časový rámec doby nočního klidu, a to v souvislosti s konáním výjimečných kulturních a společenských akcí. Město jejich konání nepovoluje ani nezakazuje,“ reagovala ostravská mluvčí Gabriela Pokorná.

Anketa

Podepsal/a byste podobnou petici proti venkovním akcím?
Ano, tento problém pravidelně řeším/e
31,1 %
Ano, i když se mě to netýká
5 %
Ne
63,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4464 čtenářů.

Dodala, že Dolní oblast Vítkovice, kde se největší letní festivaly konají, je v soukromých rukou.

„Proto město nemůže průběh akcí nijak ovlivňovat. Co se týká počtu akcí, při nichž je zkrácena doba nočního klidu, jejich množství z hlediska velikosti města, počtu obyvatel a návštěvníků je naprosto přiměřené. Akce zařazené do vyhlášky splňují kritérium výjimečnosti,“ vysvětlovala Pokorná.

Vloni se v Ostravě takových akcí konalo jednačtyřicet, v Dolní oblasti Vítkovic byly tři. „Město se dlouhodobě snaží redukovat počet akcí, které by narušovaly noční klid. Dlouhodobě spolupracujeme s pořadateli a organizátory těchto akcí, aby jejich průběh co nejméně zatěžoval obyvatele města. Například se snažíme o to, aby hudební aparatura byla natočena směrem k nezalidněným oblastem,“ líčila dále mluvčí.

Lidé nemohou v noci spát

Podle Ostravanů, kteří petici podepisují, je ale hluk v noci velký tak, že nemohou spát.

„Trpím hlukem z těch všech festivalů a koncertů, které jsou v Dolní oblasti Vítkovice celé léto do pozdních nočních hodin. Není možné, aby soukromé firmy měly zisky z obtěžování lidí hlukem. Pokud nedokážou svůj byznys odhlučnit, tak by lidem měly platit kompenzace,“ napsala například do petice Ostravanka Ivona Crháková.

„Zastupitelé při rozhodování o zkrácení doby nočního klidu u konání kulturních akcí vždy zohledňují nejen to, že obohatí vyžití lidí o prázdninových měsících. Řeší i to, že tyto akce přispívají k budování známosti Ostravy jako turistické destinace a znamenají významný ekonomický přínos pro stovky drobných podnikatelů ve městě, jako jsou ubytovací služby, restaurace, dopravci a další,“ uzavřela Pokorná.

Festival Beats for Love zveřejnil další velká jména. Přijedou Lost Frequencies i Roger Sanchez

Kultura

Dramaturgové Colours o příštím ročníku: Zdá se, že nám teď skutečně přeje štěstí

Kultura

Reklama

Související témata:
Protihluková vyhláška

Výběr článků

Načítám