Hlavní obsah

Jodie Fosterová se pustila do generace Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednašedesátiletá americká herečka Jodie Fosterová se vyjádřila k tomu, jak se svět kolem ní mění. Na adresu mladých lidí přitom nešetřila slovy kritiky.

Foto: Reuters

Jodie Fosterová na festivalu v Cannes

Článek

Držitelka Oscara už mnoho filmů netočí, nicméně pod co se podepíše, to stojí za pozornost. V posledních letech hrála ve snímcích Hotel Artemis (2018), Mauritánec: Deník z Guantánama (2021) a v životopisném dramatu Nyad (2023). Objeví se také v nových dílech seriálu stanice HBO Temný případ.

Při té příležitosti poskytla rozhovor listu The Guardian, v němž mimo jiné prozradila, že podle ní se svět mění k horšímu. Nešetřila rovněž kritikou na adresu současné mládeže, především té, které se říká generace Z, tedy lidí narozených od poloviny devadesátých let dvacátého století do roku 2010.

Obecně je tato generace charakteristická odlišným přístupem k životu. Zatímco rodiče a prarodiče těchto lidí často tvrdě pracovali, aby se uživili, oni žijí po svém.

Tajemná Aljaška a Jodie Fosterová v čele nové řady seriálu Temný případ

TV a streaming

„Co bych jim poradila? Musí se naučit odpouštět, a ne o všem tolik přemýšlet. Musí se v životě lépe zorientovat. Dokážou být opravdu nepříjemní, zejména na pracovišti. Někdo přijde a říká: Ne, dnes se necítím, přijdu do práce až v půl jedenácté. Nebo e-maily. Ptám se jich: Zkontrolovali jste si chyby? Vždyť je všechno špatně. A oni odpoví: Ale to je omezující,“ uvedla.

Reakce na hereččin rozhovor ale nebyly pouze pozitivní. Zatímco její úspěchy ve filmu nikdo nezpochybňoval, ne všichni souhlasili s její kritikou generace Z jako celku. Proto se k tématu vrátila ještě jednou, v rozhovoru pro Entertainment Tonight v době předávání Zlatých globů.

„Zbožňuji je. Mají všechnu tu svobodu, která je úžasná, a kterou jsme my neměli. Nevěděli jsme, že můžeme například říci ne, a právě vědomí, že to lze, teď vytvořilo zázračné, sebevědomé, jiné a autentické lidi. Jsou složití, ale potřebujeme je,“ upravila své výroky žena, jejíž dva synové ke zmíněné generaci také patří.

Jodie Fosterová převzala v Cannes Zlatou palmu a vzpomínala

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám