Hlavní obsah

Slavnému brněnskému klubu budou gratulovat 7krát3, Nik West nebo Mike Stern

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multižánrový a všem stylům otevřený Metro Music Bar, který je součástí slavného funkcionalistického domu s pasáží Alfa, neodmyslitelně patří na klubovou mapu Brna už patnáct let. Prostor pod pasáží však patří k nejstarším ve městě. V Alfě funguje už téměř devadesát let, celou historii domu, a od počátku byl určen pro hudební a taneční produkce.

Foto: Archiv Metro Music Bar

Každý z koncertů v Metro Music Baru má jedinečnou atmosféru.

Článek

Za tu dobu sestal vyhlášeným místem, kde se odehrává více než stovka akcí ročně. I tento fakt se odrazí na oslavách patnáctin Metro Music Baru, které se protáhnou na celý podzim.

První narozeninový koncert bude dvacátého září a gratulovat budou kapely 7krát3 a pražská soul-funková parta Top Dream Company se svým energickým mixem funky a soulu. Tím ale přehled hudebních chuťovek nekončí.

Dva hvězdné koncerty jsou připraveny na druhou polovinu října. Dvacátého rozpohybuje klub famózní baskytaristka a zpěvačka Nik West, jejímuž muzikantskému umění podlehl Dave Stewart z Eurythmics, Steven Tyler z Aerosmith nebo Lenny Kravitz.

O čtyři dny později bude Metro patřit jednomu z nejlepších jazzových kytaristů jeho generace, Miku Sternovi. Přiveze s sebou kapelu složenou z excelentních muzikantů, kteří hráli s Paulem Simonem, Sonny Rollinsem, Tower of Power nebo Carly Simon.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Autorem funkcionalistického domu s pasáží Alfa v Brně je slavný architekt Bohuslav Fuchs. Už ve třicátých létech dvacátého století, kdy se dům stavěl, se počítalo s hudebním klubem v podzemí. Ten funguje dodnes.

Pro tým Metro Music Baru je klíčová multižánrovost. Není tak nijak neobvyklé zajít na rockový koncert a o pár dnů později si jít zaskákat do hiphopového kotle nebo se odreagovat u stand-up comedy.

Všechno je možné

„Na Metru se mi nejvíc líbí, že je tady všechno možné. V deset hodin skáčou zpocení fans na punkovém koncertu a za hodinu už se na stejném parketu ladně vlní tanečnice. Jsou i tací, kterým je tohle trnem v oku, ale jsem rád, že tisíce návštěvníků to kvitují stejně jako my. Vždyť klub byl vždy tančírnou,“ říká jeden z jeho majitelů Pavel Řehoř.

Foto: Tino Kratochvil

Josef Buchta z B-Side Bandu při nahrávání alba.

„Výčet světových i domácích legend, které ochutnaly a byly nadšené z jedinečné atmosféry klubu, by byl hodně dlouhý. Od afro-americké rockové kapely Living Colour až například po kapelu Tito and Tarantula, jejíž hudbu s oblibou používají do soundtracků ke svým filmům Quentin Tarantino nebo Robert Rodriguez. Z českých, respektive česko-slovenských interpretů, tu vystoupili například Blue Effect, Aneta Langerová, Dan Bárta, David Koller, Tomáš Klus, Ewa Farna, Ida Kelarová, Monkey Business, Vlasta Redl, Lenka Dusilová, Tata Bojs, Plastic People of the Universe i přední jazzmani jako Peter Lipa, Jiří Levíček, Emil Viklický, legendární Jaromír Hnilička, swingový big band Bratislava Hot Serenaders či orchestr Gustava Broma. O tom, že se jim u nás líbí, svědčí fakt, že se k nám často mnozí vracejí,“ dodává druhý z klubových šéfů Josef Buchta, který si atmosféru vychutnává zřejmě nejčastěji.

Metro Music Bar je totiž zároveň domáckou scénou pro brněnský B-Side Band, v jehož čele Buchta stojí. Klub je navíc rezidenčním místem pro mezinárodní jazz/funkový festival Groove Brno, který se letos koná už po šestnácté.

Josef Buchta z B-Side Bandu: Inspirovalo nás album Paula Anky

Kultura

Festival Groove Brno uvede do varu milovníky funku a jazzu

Festivaly

Může se vám hodit na Firmy.cz: Metro Music

Reklama

Související témata:
Metro Music Bar

Výběr článků

Načítám