Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Sociolog Pavel Pospěch o české nedůvěře k institucím

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 3. února 2022

Článek

● Rozhovor se sociologem Pavlem Pospěchem nad jeho knihou Neznámá společnost; proč nevěříme institucím, jak v realitě klimatické změny řešit vztah mezi nutností systémové změny a nutností změny vlastního myšlení, jak vzdorovat všeobecnému tlaku na neustálé utváření vlastního názoru a lze jednoduše odlišit pravdu od nepravdy?

● První díl cyklu literárních reportáží tuzemských spisovatelů České bolesti; prozaik Štěpán Kučera píše o sociálním vyloučení na příkladu Jablonce nad Nisou – proč si v tomto městě centrum a periferie mění místa, jak Romům zpřístupnit bydlení i vzdělání a jak jabloneckým sociálně vyloučeným (ne)pomohla oddlužovací akce Milostivé léto?

Foto: Alena Čechová

Jablonecké domy, které byly dřív ozdobou „Paříže severu“, dnes vlastní obchodníci s chudobou.

● Dvojrecenzi Kláry Vlasákové na knihy Prsa a vajíčka od Japonky Mieko Kawakami a Amáliina nehybnost od Češky Kateřiny Rudčenkové; proč ve snaze pochopit lidskou existenci nečteme knihy o porodech a jak zmíněné spisovatelky pomáhají čtenářům procítit univerzální lidskou zkušenost?

● Sloupek Michala Šandy o sebraných spisech básníka Jana Nováka Labutí sádlo; jak někdejší „rozšafný výčepní“ tvořil svou poezii „beze smyslu, ale ne bez významu“ a jak s pomocí houbařského košíku plného bedel dokázal obyčejnou jízdu autobusem proměnit v zážitek jedna báseň?

● Krátké glosy o dvou českých románech: Kontinuitě parku od Petra Šestáka a Cestě špendlíků nebo jehel od Zuzany Říhové

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám