Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jak se „semiperiferie Česko“ postaví ke klimatické krizi?

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 27. ledna 2022

Článek

● Esej politologa Ondřeje Slačálka o tom, že středoevropské země by se tváří v tvář klimatické krizi mohly proměnit v obdobu protestního hnutí žlutých vest; proč současný svět žije ve „fikci nevinnosti“, v čem evropský Green Deal prohlubuje mezinárodní nerovnosti a jak by se k němu měla postavit „semiperfierie Česko“?

● Recenzi Evy Klíčové na film Ridleyho Scotta Klan Gucci; jak dnes vyprávět o módě, proč Scottův snímek místy působí jako reklama na italskou zmrzlinu, čím v něm oslňuje Lady Gaga a myslí si režisér o módě, že je šílená, krásná, nebo zbytečná?

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga a Adam Driver ve filmu Klan Gucci (2021)

● Sloupek Štefana Švece o malém Franzi Kafkovi a o tom, že děti možná žijí v absurdnějším, kafkovštějším světě, než si myslíme; jak se stalo, že témata, jejichž popisem později ohromil svět, prožil Kafka už v šesti letech při cestách do školy v doprovodu rodinné kuchařky?

● Fejeton Aleny Zemančíkové o rodinném příteli zvěrolékaři, který rozuměl zvířatům, lidem i krajině; proč je pracovitý „hloupý Pepa“ požehnáním pro celou vesnici a jak se od časů „hloupých Pepů“ změnil český venkov?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to esejistická próza Davida Zábranského O jednom zachraňování života a monografie Jany Lejskeové Zapomenuté děti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám