Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jak se „zvrtla“ transformace zemí východního bloku?

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 20. ledna 2022

Článek

● Recenzní esej politoložky Kateřiny Smejkalové o knize antropoložky Kristen Ghodsee a politologa Mitchella A. Orensteina Taking Stock of Shock. Social Consequences of the 1989 Revolutions; proč a jak se „zvrtla“ transformace zemí východního bloku po pádu Sovětského svazu a čím nás tato dějinná etapa může poučit tváří v tvář současným krizím?

● Reportáž spisovatele Martina Reinera z cesty do Izraele; proč je Jeruzalém pupkem našeho světa a může v lidech vyvolat šílenství, čím by se tuzemské vyprávění o holokaustu mohlo inspirovat v izraelských muzeích a jak najít cestu z labyrintu jeruzalémského Starého Města?

Foto: Netflix

Ze Sorrentinova filmu Boží ruka (2021)

● Recenzi spisovatele Jana Němce na nový film Paola Sorrentina Boží ruka; jaké zázraky zmůže „boží ruka“ Diega Maradony, co všechno má Sorrentino společného s Fellinim a proč je vášeň vždycky také utrpením?

● Sloupek Štefana Švece o hloubení příkopů a Zemi rozdělené vejpůl; proč mají nepřátelé vždycky víc společného než rozdílného a co spojuje bílého padesátníka hájícího tradiční hodnoty s mladou polyamorickou bojovnicí proti blackface?

● Krátkou glosu o Znamení neznámého, knize rozhovorů o spiritualitě vedených Janem Němcem a Petrem Vizinou

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám