Hlavní obsah

Vychází nový Salon: O klimatické krizi, covidu a válce jako totalizujících zkušenostech dneška

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 15. prosince 2022

Článek

● Esej Martina Dokupila Škabrahy o třech totalizujících zkušenostech dneška – klimatické krizi, pandemii koronaviru a válce; jak tyto fenomény odhalují problémy globalizace, proč je nutné uvědomit si propojenost kolektivní a individuální roviny sebeurčení, v čem jsou důležité kulturní války a proč potřebujeme „cítit svou zemi“?

● Básník Ondřej Hložek se v novém dílu cyklu literárních reportáží České bolesti zaměřuje na mladé umělce, kteří se z měst přestěhovali do venkovských oblastí Sudet – jak se vyrovnávají s pomalejším životním tempem či chybějící infrastrukturou a čím je vykořeněná sudetská krajina obohacuje v umělecké tvorbě?

Foto: Nikola Logosová

Nikola Logosová: V (ne)milostné náruči Sudet, prosinec 2022, exkluzivně pro Salon

● Reportáž spisovatele Michala Šandy ze svatební cesty v Paříži; co autor prožil ve městě Jamese Joyce či Ernesta Hemingwaye, kde se o literární historii zakopává na každém kroku, kdo z českých autorů by si zasloužil být zastoupen v Centre Pompidou a jak Gérarda Depardieua semílají boží mlýny?

● Reportážní sloupek Štefana Švece z „relaxační“ cesty do Londýna; čím autora zaujaly londýnské veverky a proč se mu po návratu Praha ve srovnání s britskou metropolí jeví jako „pomalé městečko klidných introvertů“?

● Krátkou glosu Jakuba Šofara o novém překladu básnické skladby T. S. Eliota Pustá země

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám