Hlavní obsah

Výběr Salonu: Murakami, Filip, Ditrych, Štreit, Simmonds, Wiseman a Groves

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten druhý Murakami o současném Japonsku, děda a jeho dělo, fotografie a všedně smutné básně, komiks á la Flaubert i Lévi-Strauss.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Rjú Murakami

Rjú Murakami Čáry

Rjú Murakami Čáry Přeložil Jan Levora.

Argo

Rjú, jmenovec Harukiho, nedělá svému slavnému jménu ostudu. Román Čáry se odehrává převážně v nočním Tokiu a má hrdinů jako kapitol. Vše se točí kolem japonské reality, jakéhosi postkoitálního civilizačního stavu. Autor o tom píše: Takový pocit smutku a osamělosti, jaký zachvátil současné Japonsko po dokončení modernizace, je v celé naší historii něčím naprosto novým, a proto jej v dosavadním jazyce a kontextu není možné vyjádřit. Jako kdyby v moři plném ostrovů žil na každém z nich jeden trosečník. Postupně by si posílali dopis s otevřeným příběhem jako štafetu a dopisovali do něj každý svou část. Svůj příběh bez konce.

Ota Filip

Ota Filip Děda a dělo

Host

V roce 1979 vydal autor v německém nakladatelství S. Fischer Verlag knihu o svém dědovi a o jeho dělu ráže čtyřicet osm centimetrů pod názvem Der Großvater und die Kanone. Po třiceti letech Filip román česky převyprávěl a doplnil. A je to velký příběh. Nejmodernější dělo své doby je „přetahováno“ po vrcholcích Alp na rakousko-italské frontě první světové války. Literární prostor, ve kterém se čtenář bude pohybovat, je tady vymezen Švejkem, Hlavou XXII a Mostem přes řeku Kwai, i když jsou tyto kóty určeny jen přibližně.

Břetislav Ditrych, Jindřich Štreit

Břetislav Ditrych, Jindřich Štreit Umřel v stromě

Dauphin

Jinak především autor literatury faktu z oblasti letectví a sportu (získal v této kumštýřské disciplíně Cenu Miroslava Ivanova i Cenu Egona Erwina Kische) vydal v obrazové spolupráci s vynikajícím fotografem sociálně zatížených příběhů Jindřichem Štreitem sbírku poezie Umřel v stromě. Mozaiku všedně smutných básní doplňuje třicet původních fotografií. A tak vybydlený dům v sychravém nečase leží na stránce hned vedle kousku Stav: Kolem dokola / doslova nikdo / na podání ruky / Nikdo blízký / nablízku / podstav.

Possy Simmonds

Possy Simmonds Gemma Boveryová

Possy Simmonds Gemma Boveryová Přeložila Jaroslava Kočková.

BB/art

Na kontrastu mile veselých tahů tužky a neveselých osudů postav postavila svou knihu zkušená britská ilustrátorka Possy Simmonds (má za sebou Sorbonnu, praxi v Sunu, Timesech, Cosmopolitanu i Guardianu, je držitelkou prestižní francouzské Velké ceny kritiky z roku 2009). V Gemmě Boveryové kombinuje komiks s klasickými literárními postupy, novinovými články i dopisy, a umně tak staví kostru příběhu, který nejen názvem, ale i dějovými prvky odkazuje ke klasickému románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová.

Na kontrastu mile veselých tahů tužky a neveselých osudů postav postavila svou knihu zkušená britská ilustrátorka Possy Simmonds (má za sebou Sorbonnu, praxi v Sunu, Timesech, Cosmopolitanu i Guardianu, je držitelkou prestižní francouzské Velké ceny kritiky z roku 2009). V Gemmě Boveryové kombinuje komiks s klasickými literárními postupy, novinovými články i dopisy, a umně tak staví kostru příběhu, který nejen názvem, ale i dějovými prvky odkazuje ke klasickému románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová.

Na kontrastu mile veselých tahů tužky a neveselých osudů postav postavila svou knihu zkušená britská ilustrátorka Possy Simmonds (má za sebou Sorbonnu, praxi v Sunu, Timesech, Cosmopolitanu i Guardianu, je držitelkou prestižní francouzské Velké ceny kritiky z roku 2009). V Gemmě Boveryové kombinuje komiks s klasickými literárními postupy, novinovými články i dopisy, a umně tak staví kostru příběhu, který nejen názvem, ale i dějovými prvky odkazuje ke klasickému románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Boris Wiseman, Judy Groves

Na kontrastu mile veselých tahů tužky a neveselých osudů postav postavila svou knihu zkušená britská ilustrátorka Possy Simmonds (má za sebou Sorbonnu, praxi v Sunu, Timesech, Cosmopolitanu i Guardianu, je držitelkou prestižní francouzské Velké ceny kritiky z roku 2009). V Gemmě Boveryové kombinuje komiks s klasickými literárními postupy, novinovými články i dopisy, a umně tak staví kostru příběhu, který nejen názvem, ale i dějovými prvky odkazuje ke klasickému románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Boris Wiseman, Judy Groves Lévi-Strauss a strukturální antropologie

Na kontrastu mile veselých tahů tužky a neveselých osudů postav postavila svou knihu zkušená britská ilustrátorka Possy Simmonds (má za sebou Sorbonnu, praxi v Sunu, Timesech, Cosmopolitanu i Guardianu, je držitelkou prestižní francouzské Velké ceny kritiky z roku 2009). V Gemmě Boveryové kombinuje komiks s klasickými literárními postupy, novinovými články i dopisy, a umně tak staví kostru příběhu, který nejen názvem, ale i dějovými prvky odkazuje ke klasickému románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Boris Wiseman, Judy Groves Lévi-Strauss a strukturální antropologie Přeložila Jindra Štolcová.

Portál

Nedávno zemřelý klasik strukturální antropologie Claude Lévi-Strauss by měl radost, kdyby dostal do ruky zrovna tuhle knihu, jež komiksovou formou přibližuje jeho zásadní dílo, které ovlivnilo takové velikány jako Jacquese Lacana, Rolanda Barthese, Louise Althussera nebo Michela Foucaulta. Na otázku „Poznáváte se v tom, co Lacan udělal s vašimi myšlenkami?“ však Lévi-Strauss v příslušné bublině odpovídá „Ne, ani trochu. Ale byli jsme přátelé.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám