Hlavní obsah

Slepoty. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co je nejdojemnější žánr videí na YouTubu, Instagramu i TikToku? Beznohý udělal ťap.

Foto: Profimedia.cz

Dítě s kochleárním implantátem, který vylepšuje sluch.

Článek

Jde o čisté emoční porno – o mikrodokumenty, které zaznamenávají, jak postižený člověk pomocí nějaké hračky překonal svůj hendikep. Hluché dítě s novým typem naslouchátka poprvé uslyší hlas své matky a usměje se. Slepému muži sejmou po operaci obvaz z hlavy, on poprvé uvidí svého syna a rozpláče se. Bezruké dívce nasadí protézy a ona titanovou pěstí poprvé knockoutuje bratra, který ji do té doby beztrestně lechtal.

Všechny ty okamžiky jsou dojemné právem. A pěkné je, že je můžeme zažít sami, aniž bychom si museli řezat ruce cirkulárkou. Druhů postižení je totiž mnohem víc, než řeší mechanická medicína.

Dejme tomu slepotu může mít člověk na tisíc věcí. Já ji měl na oblečení. Celá desetiletí jsem vůbec nevnímal, co mají lidé na sobě. Až se jedna hodná dívka už nemohla dívat na to, jak nosím sako ke kapsáčům, a vysvětlila mi, že lidé na sebe náhodně neházejí to, co najdou ve skříni jako první. Že má jejich oblékání důvody. Otevřel se mi úplně nový svět, a kdyby mě někdo to odpoledne natáčel, jak jdu městem, mohl vzniknout pěkný mikrodokument o muži s otevřenou pusou. Dodnes jsem svůj hendikep nepřekonal na sto procent a na vnímání šatstva se musím soustředit. Aspoň už ale vím, že jsem poloslepý.

Černý jin jang. Sloupek Štefana Švece

SALON

Jiné okamžiky prozření mi vyléčily určitý druh slepoty úplně. Když jsem v Centre Pompidou náhodně pochopil kubismus, stal jsem se z jeho zarytého odpůrce stejně zavilým fandou. Když jsem poprvé sjel kopec na carvingových lyžích, uvědomil jsem si, že můj odpor k lyžování byl jen zbytečnou neurózou.

Někdy může překonání hendikepu vést ke starostem. Můj kamarád z Řevnic je pohledný muž, který léta nechápal koncept flirtování. Domníval se, že svou manželku sbalil na to, jak si duševně rozumějí. Nikdy si nevšiml, jak často mu kolegyně v práci upravují kravatu a proč sedává na schůzkách obvykle mezi dvěma nezadanými ženami. Od chvíle, co mu to někdo vysvětlil, žije v mnohem větším stresu. Vůbec netuší, co si má se vším tím zájmem počít.

Většinou je ale překonání hendikepu záležitost pozitivní. U videí z Youtubu, Instagramu a TikToku nemají největší radost diváci, ale dítě s novým naslouchátkem a otec po operaci očí. Proto doufám, že jsem slepý či nevnímavý ještě na spoustu věcí, u kterých můžu prožít aha efekt. Rodina mě ubezpečuje, že rozhodně.

Reklama

Související články

Černý jin jang. Sloupek Štefana Švece

Slušnou část mládí jsem strávil hledáním Rovnováhy. Meditoval jsem, kontemploval, hledal přítomný okamžik a studoval mindfulness. Chtěl jsem zmoudřet, protože...

Japonština neexistuje. Sloupek Štefana Švece

Přestal jsem v ten jazyk věřit. Podobně jako se historik Heribert Illig domnívá, že 7., 8. a 9. století evropského středověku nikdy nebylo a vymysleli si je...

Po Bachovi Nedvědy. Sloupek Štefana Švece

„Napište mi na papír, co vás nezajímá a co nikdy nechcete zkusit,“ začal kdysi svou první hodinu náš vyučující v předmětu Kreativita v reklamě.

Výběr článků

Načítám