Hlavní obsah

Protipříběhy. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka budí bestie, a čím déle bude pokračovat, tím častěji se z vojáků budou stávat zrůdy, větší a větší. Ve videích z TikToku a Telegramu vidíme na blátě tanec krutosti, bolesti a smrti, přehráváme ho ve všech kanálech, navenek otupujeme a někde dole se usazuje vztek. Trvalý, nenápadný, ničivý. Není těžké začít nenávidět – Putina, všechny Rusy, všechny. Abych se v časech šílenství nezbláznil, hledám protipříběhy.

Foto: Wikimedia Commons/Alexei Kouprianov

Jelena Osipovová

Článek

Jaké? Příběh Jeleny Osipovové, narozené roku 1945, jejíž rodiče přežili blokádu Leningradu a která chodí na petrohradská náměstí s protiválečnými obrázky. Příběhy Rusů, kteří protestovali proti válce a zavřeli je za to, že použili slovo válka. Pak protestovali s prázdnými papíry a zavřeli je za prázdné papíry. Potom jeden muž, Artur Dmitrijev, začal protestovat s Putinovým citátem z loňského 9. května. Zadrželi ho za Putinův citát z loňského 9. května. Každý z těchhle lidí má stokrát víc odvahy než všichni joudové, co na Twitteru cvrlikají o kolektivní vině Rusů a o tom, že to mají v genech a jsou všichni stejní.

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

SALON

Poslouchám odposlechy ruských vojáků, kteří se bojí, nesnášejí své neschopné velitele, mluví o mrtvých, chtějí domů a kradou. Mnozí jsou monstra bez citu, sadisti, hlupáci zblblí propagandou a zločinci.

Jiní jsou jen lidé v neuvěřitelně blbé situaci.

V obsazené škole ve vísce Kaťužanka u Kyjeva nechali vojáci dětem vzkaz: Děti, omlouváme se za ten nepořádek. Chtěli jsme uchránit školu, ale střílejí po nás. Žijte v klidu a dávejte na sebe dobrý pozor… Doufejme, že budeme zase přátelé. Staňte se doktory, inženýry, učiteli – těmi, kdo přinášejí mír. Kéž vás Bůh ochraňuje, a ještě jednou nám odpusťte, že jsme školu obsadili! Rusové. Jinam ovšem napsali, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ. Propagandy v hlavě se jen tak nezbavíte. A ukradli ve škole všechny počítače.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Protipříběhů je málo. Tak málo, že beru zavděk i tabulí ve škole. Hrůz je naopak skoro nekonečně, nejspíš i v Kaťužance. Nenávist, kterou Putin svou invazí zasívá, bobtná a bují, a i když se povede skončit boje, bude těžké ji drolit. Lidé, kteří prošli válkou, už nikdy nebudou stejní.

Proto protipříběhy potřebujeme. Jenom z nich jednou půjde obnovit naděje. Tak bylo možné ji po druhé světové válce najít v osudech Sophie Schollové nebo Dietricha Bonhoeffera, kteří se v Německu postavili nacistům, a po skončení normalizace ve statečnosti osmi lidí, kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí proti obsazení Československa.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři cesty ke smrti. Sloupek Štefana Švece

V neděli 27. února večer, kdy píšu tenhle sloupek, není jisté, že svět brzy neskončí v jaderné výhni. Ve čtvrtek 3. března, kdy ho budete moci poprvé číst, to...

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

Ještě pořád jsme v šoku. Ještě jsme si nezvykli, že v místech, kam za den dojedeme autem, někdo zabíjí děti minometem, ještě vyděšeně zíráme na vybombardované...

Čumík. Sloupek Štefana Švece

Občas se najde člověk, který na to kápl. Nemyslím všechny ty byznysmeny a úctyhodné posunovače lidstva, kteří objevili lepší toaletní nanopapír, usilovně na...

Demos kratos. Sloupek Štefana Švece

Demokracie je systém založený na racionální volbě svéprávných občanů, kteří se rozhodují ve svém nejlepším zájmu podle relevantních informací. Vtip je v tom,...

Výběr článků

Načítám