Hlavní obsah

Válka, takže... Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě pořád jsme v šoku. Ještě jsme si nezvykli, že v místech, kam za den dojedeme autem, někdo zabíjí děti minometem, ještě vyděšeně zíráme na vybombardované byty, ale mozek už nám je řadí do našeho obrazu světa. Ten neuvěřitelný stroj v hlavě už vyrábí z válečné hrůzy argumenty pro naše vlastní boje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Rychle si proto uvědomíme, že kvůli válce na Ukrajině bychom měli využívat víc jaderné energie, abychom omezili energetickou závislost na Rusku. A taky, že bychom měli jadernou energii úplně opustit, protože elektrárny jsou jasným cílem útoků nepřítele a můžou způsobit katastrofu. Přikyvujeme řečem o tom, že musíme opustit Green Deal, protože ve válečných časech není na hraní s klimatem čas. A taky o tom, že Green Deal je jediná možnost, jak si v budoucnu zajistit opravdový odstup od cizích surovin.

Pozorujíce válku jasně vidíme, že kulturní spory o gender a transgenderová zájmena jsou pseudoproblémy, které vedle opravdových trablů už nikdo svéprávný řešit nebude. A zároveň, že válka je logické vyústění patriarchátu, který je tudíž naším hlavním nepřítelem.

Čtyři cesty ke smrti. Sloupek Štefana Švece

SALON

Válka nám ukázala, že musíme bezpodmínečně rozšířit NATO a po zuby se ozbrojit, jak rychle to jenom půjde. A taky, že je třeba okamžitě začít pracovat na odzbrojení světa a rozpuštění všech vojenských paktů. Máme jasno v tom, že Rusáci budou vždycky stejní a nejde to změnit. A taky, že Rusové jsou oběti diktátorské zvůle, propagandy a útlaku a mnoho z nich chce sdílet naše hodnoty. Koneckonců Rusko se musí izolovat a srazit na kolena – stejně jako zcivilizovat, otevřít a zdemokratizovat hned po pomoci Ukrajině.

Uprchlíci v Česku jsou důkazem, že můžeme být v Evropě vzorem pro pomoc potřebným. A taky, jak jsme selhali během války v Sýrii a že si teď žádnou solidaritu od ostatních nezasloužíme.

Válka je otřes. Strach, děs, soucit a slzy nás můžou probít až do hloubi duše. Ani tak hluboko ale někdy nepřevrátí předsudky, které v sobě máme. Znám několik svých blízkých, kteří změnili náhled na Putina. Ostatní názory v nás zůstaly stejné a válka je pro ně jen další argument. Ještěže jsou názory na lidech ta nejmíň důležitá věc.

Reklama

Související témata:

Související články

Země vejpůl? Sloupek Štefana Švece

Společnost se nám poltí. Facebooky planou zuřivými boji, soupeři v předvolebních kampaních do sebe mydlí hlava nehlava, intelektuální publicistika zoufale...

Kafka v kostce. Sloupek Štefana Švece

Pražan Franz Kafka strávil velkou část života na Staroměstském náměstí. Jeho rodina tu postupně žila v několika bytech, otec stěhoval svůj obchod z náměstí do...

Čtyři cesty ke smrti. Sloupek Štefana Švece

V neděli 27. února večer, kdy píšu tenhle sloupek, není jisté, že svět brzy neskončí v jaderné výhni. Ve čtvrtek 3. března, kdy ho budete moci poprvé číst, to...

Výběr článků

Načítám