Hlavní obsah

Praha na steroidech. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé lidi je Praha příliš rušná. Spousta chodců v ulicích, spousta aut, tramvají a elektrokoloběžek, spousta křižovatek, obchodů a věcí, jako je biobubbletea – žádný klid. Takovým lidem lze doporučit jediné: relaxační výlet do Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Veverka v londýnském Hyde Parku

Článek

Výletu není třeba se bát. Mapka metra se rozdává v každé stanici a záchody jsou obvykle zdarma. Matoucí je jen fakt, že po ulicích se jezdí vlevo, ale chodí se jak kdy: někdy vlevo, jindy vpravo. Po pár srážkách si člověk vypěstuje instinkt a nohy ho automaticky zavedou do té správné dráhy.

Londýn je plný relaxačních veverek. Po každé větší zelené ploše, zejména pak v Hyde Parku, se veverky hemží a očumují cyklisty, běžce, chodce, sedce i ležce s kuráží vzhledem ke své velikosti obdivuhodnou.

Londýnské pamětihodnosti jsou proslulé a řada z nich má tradičně volný vstup. Národní galerie, Britské muzeum či Přírodopisné muzeum jsou mimořádně relaxační – zájemců o návštěvu je tolik, že před vstupem promeditujete několik desítek minut v pomalu postupující frontě.

Podobně relaxační je prosté pocházení po ulicích, například v pátek či v sobotu večer. Lidé obvykle spěchají centrem v pěti až osmi proudech, takže dostat se z místa A na zamýšlené místo B je možné jen za plné pozornosti, pomocí mindfulness a navozeného flow bez rušivých myšlenek. Zkouškami soustředění a dostatečné relaxace jsou aktivisté s megafony a pouliční umělci, co se náhodně vynořují na trase a generují neprůchodné shluky čumilů.

Žiži. Sloupek Štefana Švece

SALON

Projde-li člověk až do místa B, je připraven na setkání s Učitelem. Ten se může zjevit třeba jako devadesátiletá Číňanka uprostřed Tesca. V oddělení ovoce vytrhává rodičům košíky z rukou a s nesouhlasným výrazem je předává jejich dětem. Dítě přece nesmí zahálet. Dáte-li se s moudrou ženou do řeči, doporučí vám mýt si obličej každé ráno vlastní močí, abyste vypadali stejně dobře jako ona. Díky této proceduře jí nikdo nechce věřit jejích šedesát.

Nepředvídatelných figur podobného druhu potkáte v Londýně tolik, že vám obyčejní lidé nakonec začnou připadat zvláštní. Všichni se každopádně pohybují vysokou rychlostí a mluví desítkami přízvuků. Londýn je plný i aut, elektrokoloběžek, křižovatek, obchodů a extrabiobubbletea. Po návratu z něj pochopíte, že Praha je pomalé, poloprázdné, velmi vyrelaxované městečko klidných introvertů.

Reklama

Související články

Nelidi. Polemický sloupek Štefana Švece

Náš lidský vztah ke zvířatům je šáhlý. Vybranou skupinu tvorů rozmazlujeme, šlechtíme, oblékáme do svetříků, ňuchňáme, vodíme do kadeřnictví, oslovujeme jmény,...

Žiži. Sloupek Štefana Švece

Na třetím nádvoří Pražského hradu, v místě dnešního Plečnikova obelisku, býval za pohanských dob vrcholek zvaný Žiži. Nejposvátnější místo kmene Čechů....

Sodoma Gomora. Sloupek Štefana Švece

Vídávám je často. S dlouhými vlasy, make-upem, v bermudách a těžkých botách. Vyholené, ve volné košili, s tvrdým výrazem a na podpatku. V náušnicích,...

Výběr článků

Načítám