Hlavní obsah

Nejsou malé bolesti. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dětství nemám rád většinu vyprávění o dětství. Takových těch laskavých, v nichž roztomilé, leč poloblbé děti prožívají své naivní příhůdky a starůstky a dospělí je shovívavě komentují. Dokonce i Poláčkových Bylo nás pět, což je zvlášť v audioverzi Františka Filipovského geniální text, jsem dokázal ocenit až dospělý. Když mi bylo jako Petru Bajzovi, připadal mi Petr Bajza jako idiot.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Dobře si pamatuju, jak jsem si coby školák umiňoval, že v dospělosti nikdy nebudu vzpomínat na dětství sentimentálně. Nebudu říkat, jak bylo krásné, a nikdy k němu nepřipojím slovo „bezstarostné“. Utvrzoval jsem se, že nikdy nezapomenu, kolik prožívá dítě smutku, bolesti, strachu.

Čím jsem starší, tím víc obdivuju děti v tom, jak dokážou ve svém náročném světě přežít. Jejich starosti nejsou malé, jen my jsme okoralí a už nechápeme jejich opravdovost. Abychom je zvládli, museli jsme si nechat narůst citové brnění.

Když jsem byl malý, bál jsem se v metru. Při nastupování do vagonu jsem měl hrůzu z mezery mezi nástupištěm a dveřmi vozu. Myslel jsem na to, že mi jí propadne noha a při rozjezdu mě metro rozdrtí. Na eskalátorech jsem čekal, že schody, na konci vjíždějící kovovým hřebenem pod zem, mi zachytí tkaničku od boty, vtáhnou mě a celého rozkrájejí na krvavé ragú. Při cestách výtahem jsem čekával, kdy se kabina utrhne. Chystal jsem se vyskočit do vzduchu v naději, že tím zmírním pád. Po dešti jsem se hrozil, že zašlápnu na asfaltu šneka – všechny, co jsem viděl, jsem pečlivě přenášel do trávy.

Slepoty. Sloupek Štefana Švece

SALON

Celé dětství jsem byl do někoho zamilovaný. Platonicky, takže žádná z těch spolužaček se to nikdy nedozvěděla. Ale láska to byla opravdová a rvala duši na kusy. A když jsme se stěhovali nebo loučili s dětmi na táboře, byl jsem dlouho zoufalý z toho, že se s kamarády už nikdy nepotkáme.

Nelekejte se, neměl jsem tragické dětství. Reálně bylo šťastné, až – ať mi ruka upadne – bezstarostné. Dnešní děti, které procházejí covidem, válkou za humny, stresem ze špatně nastavených přijímaček, rozpadajícími se vztahy rodičů, neurotickými tiky z obrazovek vypočítaných na to, aby se od nich nedalo odtrhnout, a nedostatkem pohybu v přírodě, to mají mnohem horší.

Nenechme se kolébat pohádkami o tom, jak hloupoučké problémy prožívají. To, že jsou děti roztomilé, neznamená, že jejich vnitřní svět není zatraceně drsný.

Reklama

Související články

Černý jin jang. Sloupek Štefana Švece

Slušnou část mládí jsem strávil hledáním Rovnováhy. Meditoval jsem, kontemploval, hledal přítomný okamžik a studoval mindfulness. Chtěl jsem zmoudřet, protože...

Japonština neexistuje. Sloupek Štefana Švece

Přestal jsem v ten jazyk věřit. Podobně jako se historik Heribert Illig domnívá, že 7., 8. a 9. století evropského středověku nikdy nebylo a vymysleli si je...

Výběr článků

Načítám