Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Právěké dítě

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděla jsem v tlumočnické kabině a nenáviděla tu ženu. Ona ale za nic nemohla. Mluvila, jak jí bylo vlastní – rychle a rozohněně. Tlumočnice, tedy já, se prostě musí přizpůsobit, dostat se přednášející do hlavy a mluvit skrze její rychlé, přesné myšlenky a švihy ukazovátkem na dataprojektorové prezentaci.

Článek

Ta žena byla archeoložka, doktorka Ana Gracia Téllez, a přijela do pražského Institutu Cervantes vyprávět strhující příběh. Jedno z největších současných nalezišť pozůstatků pravěkých lidí v jeskyni Atapuerca ve španělském Burgosu totiž vydalo zvláštní, nadějné poselství. Našly se zde ostatky dívky, kterou archeologové pojmenovali Benjamina. Dožila se deseti let, přestože měla zvláštní nemoc – asymetricky srostlé lebeční švy. Kvůli své nepohyblivosti musela být zcela odkázána na pomoc svého kmene – kmene lovců, sběračů a také kanibalů. Třicet nalezených úlomků její lebky poskytuje lidstvu zásadní důkaz. Už v době před 530 tisíci lety čili přibližně ve středním pleistocénu znali lovci pojem solidarita, sounáležitost, a tím se také podle archeoložky Gracii Téllez potvrzují Darwinovy evoluční teorie. Podle nich totiž jen druh, jenž dokáže geneticky předat své dobré vlastnosti, vítězí v evolučním souboji nad těmi, kteří tyto kvality v sobě nalézt a následně předat nedokázali.

A ještě jednoho poučení se mi při oné přednášce dostalo. Tým doktorky Gracii Téllez nechává část svých nálezů nedotčenou. Zejména tu, o níž se domnívá, že by mohla přinést opravdu velké objevy. Dělají to, protože věří, že za nějakých sto či více let budou archeologové mít po ruce mnohem sofistikovanější přístroje a budou moci použít jejich záznamy o místě objevů a vyvodit z nich přesnější závěry. „Jistě, je nám líto, že neobjevíme tyto věci my, ale na druhou stranu je správné doufat, že v budoucnu budou vědci moudřejší,“ vysvětlila. Mluvila rychle, horečně, a když zmiňovala postižené pravěké dítě Benjaminu, měla v očích soucit, jejž zdědila po svých předcích z Atapuercy.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Tak upřímně

Tak upřímně, šli byste v neděli ve třicetistupňovém parnu do Stromovky na literární čtení? Já ne, maximálně na hodně studené nealkoholické pivo.

Markéta Pilátová: Země, kde se dějí věci

Někdy má člověk pocit, jako by se v naší malé zemi nic nedělo. Pak ale přijdou dny, kdy zaslechnete tolik příběhů, že nevíte, který dřív vyprávět.

Markéta Pilátová: Čagan

V Perugii se nikdo neptal, jestli lze literaturu dělit na mužskou a ženskou. Tady té ženské rovnou uspořádali velkolepý festival Umbria Libri. Žila jím týden...

Výběr článků

Načítám