Hlavní obsah

Lizeum. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělat muzeum malířství je hračka. Prostě na zdi pověsíte obrazy. Muzeum hudby je o něco těžší, ale aspoň tam můžete vrznout nástroje. Trumpety se pěkně blýskají. Jak ale udělat muzeum literatury? Z písmenek? Nebo vystavíte knížky? Knihovny už existují a navštívit další, v níž se navíc nedá půjčovat, není žádná bomba.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Muzeum literatury

Článek

Muzeum literatury, jež v říjnu oslaví rok od otevření, přesto máme – v pražské Petschkově vile, novém sídle Památníku národního písemnictví. Ten se sem přestěhoval ze Strahovského kláštera, podle jehož věhlasné knihovny si ho kdekdo pamatoval. Knihovna zůstala premonstrátům a Památník otevřel muzeum. Přestože si ale procházkou z Hradčanské do Pelléovy ulice můžete dát slušnou zmrzku, davy se sem nehrnou.

Památník, který má za úkol shromažďovat a uchovávat památky vývoje literatury a knižní kultury, se přitom snaží. Expozice je poučená světovými výstavními trendy. Jsou v ní lákadla pro děti (stanoviště s hlubotiskovými razítky, funkční psací stroj, nalepovací stěna s útržky slov pro tvorbu experimentální poezie, na níž je nejčastější slabikou prd). Nechybí interaktivní prvky (spousta dotykových obrazovčiček s fotkami a dopisy vybraných literátů) ani žehlička Boženy Němcové či úlomek lebky Karla Hynka Máchy. Přesto je výsledek rozpačitý.

Důvody jsou dva. Zaprvé roztříštěnost stálé expozice. Představit více než dvě století vývoje novočeské literatury je fuška. Tvůrci výstavy to udělali pomocí vybraných vhledů, zaostřili na několik konkrétních tvůrců a problémů. Celek ale nedává dohromady příběh. Z Muzea literatury si poučený člověk odnese pár zajímavostí, nepoučený nesouvisející střepy v hlavě.

Keep smajlík. Sloupek Štefana Švece

SALON

Druhým problémem je forma zastiňující obsah. V expozici jsou části dobré (pantheon s osobními věcmi literátů) i horší (prostorově nabubřelá projekce nijak extra povedených máchovských fantomů). Celkově se ale zdá, jako by autorům přišly samotná literatura a spisovatelské osudy tak nezajímavé, že je potřeba je oživovat všude a za každou cenu. Není.

To, že postavit parádní literární expozici lze, dokazuje sám Památník posledními výstavami v letohrádku Hvězda. Setiny Bohumily Grögerové Protisvěty Ladislava Fukse představily fascinující zážitek setkání s texty, kontexty i životy literátů. Přestože měly výstavy spoustu rovin, zůstaly koncentrované a jejich vizuální opulentnost nepřebíjela obsah, ale sloužila mu. Obě akce navíc měly superzajímavé doprovodné materiály.

Jsem přesvědčený, že postupem času se podobné účinnosti dobere i samotné Muzeum literatury. Dosáhnout jí pro představení velké dějinné plochy je prostě těžší. Chce to čas.

Reklama

Související články

Keep smajlík. Sloupek Štefana Švece

Děti, ty naše malé turbo verze, nečtou. Můžeme se na ně proto čílit. Můžeme plakat nad úpadkem lidstva, které již více nepozná krás Raisova Pantáty Bezouška,...

Démoni. Sloupek Štefana Švece

První mniši nebydleli v klášterech, žili v poušti. Odcházeli od lidského hemžení do samoty někde v jeskyni, desítky let pletli provazy nebo košíky a bojovali...

Výběr článků

Načítám