Hlavní obsah

Démoni. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První mniši nebydleli v klášterech, žili v poušti. Odcházeli od lidského hemžení do samoty někde v jeskyni, desítky let pletli provazy nebo košíky a bojovali s démony. Mezi 3. a 6. stoletím našeho letopočtu si jich tenhle zvláštní životní styl zvolily tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Pokušení svatého Antonína, 1500–1510, připisováno Hieronymu Boschovi

Článek

Pouštní otcové jako Evagrius Pontský, Makarios Alexandrijský, Antonín Veliký i matky jako Melánie Mladší zanechali bohatou tradici výroků, příběhů a spisů, kterou dnes křesťanství po staletích znovu objevuje. Ne proto, že by ta tradice byla tak exotická a originální. Ale proto, že je nečekaně praktická.

Třeba ti démoni. S démony se pouštní mniši a mnišky mydlívali v podstatě pořád. A když něco děláte pořád, tak se to většinou naučíte docela slušně.

Možná mi namítnete, že na démony nevěříte. Nemusíte. Dnešní psychologie by démonům dala jiná jména: pudy, touhy, žádosti nebo pokušení. Poustevníci z pouště jim říkali démoni. A jako u mnoha věcí, které lidé ve starověku znali víc do krve a do hloubky než my, jejich pojetí je o dost užitečnější. Z mnoha důvodů.

Nejsou malé bolesti. Sloupek Štefana Švece

SALON

Jeden z nich je skrytý v tom, kdo vlastně démoni jsou. Jak víme, jsou to padlí andělé. Pocházejí z nebe, které jim nestačilo. Tuhle pohádku jsme slyšeli tisíckrát. Co ale říká?

Kdykoli děláme něco špatného, kdykoli přijde touha po něčem, co ubližuje, tak nás na tom láká něco z nebe. Když krademe, toužíme vlastně po svobodě, kterou nám peníze dají. V alkoholu a drogách se chceme zbavit strachu a bolesti, hledáme odvahu a přátelství. Někde ve svých nevěrách zkoušíme ulovit lásku a krásu. Chorobná touha po moci – je-li v nás samotných – vypadá jako snaha zlepšit svět.

Každý démon nás svede na to, co je v něm andělského. Když za námi přijde rovnou netvor, šupinatý černý ještěr s kly a kozí bradkou, odeženeme ho snadno. Andělům se ale odporuje těžko. Za andělem jdeme rádi a cestou se nepozorovaně v netvora proměníme sami.

Démoni jsou andělé, kteří spadli z nebe. Skutečné pokušení není v tom, co v nás budí hnus a hrůzu. Je tam, kde vidíme dobro, čisté jako lilium. Pouštní mniši a mnišky to věděli. Své svatosti si nijak extra nevážili. S démony bojovali každý den. S těmi nejnádhernějšími je to nejtěžší.

Reklama

Související články

Bramborová. Sloupek Štefana Švece

Kdo byl první člověk ve vesmíru, na jižním pólu nebo na Mount Everestu, víme. Jednomu se ani nechce ta jména po tisící opakovat. I na ty druhé si občas někdo...

Nejsou malé bolesti. Sloupek Štefana Švece

Od dětství nemám rád většinu vyprávění o dětství. Takových těch laskavých, v nichž roztomilé, leč poloblbé děti prožívají své naivní příhůdky a starůstky...

Výběr článků

Načítám