Hlavní obsah

Jakub Šofar: Kloheň, nebo Svoboda?

Právo, Jakub Šofar (sofar@atlas.cz), SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi týdny jsem na tomto místě končil otázkou: Je pro prodej knih lepší, aby se autor jmenoval Kloheň, nebo Svoboda? Že tím dnes začínám, neberte jako zkoušku toho, zda si na to vůbec ještě pamatujete, vůbec ne. V hitparádě výzkumů dokazujících všechno možné i nemožné je taková otázka, domnívám se, legitimní.

Článek

Svoboda je u nás druhé nejčastější příjmení, naopak „otcem“ Kloheně je spisovatel Ivan Vyskočil, velmistr ve vymýšlení českých originálních postav (Dastl, Kusejr, Lunt, Pincl, Erstl, Hunt, Zabel, Houk). Z takto vymezeného badatelského prostoru ještě musíme vyloučit všechny ty, kteří se dobrovolně či nedobrovolně rozhodli používat pseudonym. Třeba proto, že dva kohouti stejného příjmení na jednom českém literárním smetišti by byli pro všechny slepice (čtenáře) až příliš. Nebo proto, že původní jméno autora by mohlo mít neplánované účinky.

Klasickým případem je Otokar Březina. Podepsat se pod verše Zda v pánvích západu vyhasly hořících jantarů víry, / zlat zelený var na popel spálených duh v roce 1895 jako Václav Jebavý by byla sebevražda (dnes by to byl marketingově promyšlený tah).

Po očištění souboru spisovatelských příjmení od všech účelových změn, které by znehodnotily věrohodnost výsledků, se může někdo čile pustit do díla – do studie.

Mimochodem, co se taky se jmény může stát, naznačuje Karel Kaplan v knize o IV. sjezdu československých spisovatelů v roce 1967 Všechno jste prohráli! (1997). Svůj vztah ke spisovateli Janu Procházkovi prý vysvětloval prezident Antonín Novotný takto: „Historie je taková, že jsem kdysi v neděli poslouchal rádio a slyšel jsem dobře promyšlený a působivý projev, jehož autorem byl Procházka. Pozval jsem k rozhovoru soudruha Jana Procházku v domnění, že on byl autorem tohoto projevu.“ Ukázalo se sice, že šlo o záměnu jména, ale přesto s ním Novotný dále udržoval kontakt, protože ho „pokládal za nadějného soudruha“.

Výsledek takového výzkumu samozřejmě známe dopředu. „Prodejnost“ jména je odvozena od toho, jak dotyčný píše. Jenže toť jen selský rozum. Na ten, když není podpořen grantovou studií, stejně nikdo nedá. Pravda musí být zaplacená, jinak je neplnohodnotná. Tak už někdo konečně tu rukavici seberte!

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Tak to chodilo

Kdysi se sloupkům, nikoli těm dřevěným či betonovým, ale novinářskému žánru, říkalo kurziva. Psaly se totiž typograficky odlišeným písmem, ale to už je jen...

Jakub Šofar: Studijně a taky abecedně

Před nedávnou dobou se v tisku objevily studie, které tvrdí, že ti, jejichž příjmení začíná písmenem ze začátku abecedy, mají lepší startovní pozici do života...

Výběr článků

Načítám