Hlavní obsah

Dávky, gramotnost, exekuce. Sloupek Saši Uhlové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka připravuje reformu dávek, která by měla zamezit jejich zneužívání, zatímco lidé z vyšších vrstev na internetu diskutují, že by se chudina měla dovzdělat ve finanční gramotnosti. Co mají tyto dvě věci společného?

Foto: Petr Horník, Právo

Marian Jurečka

Článek

Při přemýšlení o tom, jak by se chudí lidé měli více snažit, zapomínají jak architekti dalšího zpřísňování sociální podpory, tak udíleči hraběcích rad na jeden podstatný aspekt. Lidé v nouzi jsou často v exekucích a mají tak nízké příjmy, že i kdyby byli finanční géniové, ze své situace se nevyhrabou. Pokud systém podvádějí, nečiní tak z touhy se nějak významně obohatit, ale z prosté potřeby přežít. Nezapomínejme, že nejčastějšími podvody na sociálním systému jsou nelegální práce a předstírání, že otec od rodiny žije mimo domácnost. Dohromady s nejistou a nízkou podporou od státu to rodiny různě pytlíkují.

Dělat jakékoli restriktivní reformy a kontroly, které budou velmi pravděpodobně stát více peněz, než bude jejich výnos, dokud se nevyřeší problém s exekucemi, je proto směšné a škodlivé.

Ostatně ty statisíce lidí v exekucích, kteří jsou z velké části v šedé ekonomice, by mohly být přínosem i finančním, kdyby se mohly dluhů zbavit. Nesplatitelné dluhy často vznikly v době, kdy se z jedné koruny vařilo až dvacet tisíc na příslušenství dluhu. Nejsou to většinou, jak se někteří lidé mylně domnívají, dluhy za neuvážené půjčky na luxusní věci, ale dluhy, které vznikly půjčováním si na běžný život nebo nákup nezbytného spotřebiče typu ledničky či pračky.

Být se svým dítětem. Sloupek Saši Uhlové

SALON

Lidé, kteří se na internetu rozčilují, proč ti chudáci více nepracují a proč nejsou finančně gramotnější, jsou sami neschopni základní analýzy, a ano, dá se říct, že finančně ne příliš gramotní. V médiích se už tisíckrát psalo, jak exekuce vznikaly, probíralo se opakovaně mnoho hrůzných aspektů této ostudy našeho státu; přesto se najdou tací, kteří to smetou se stolu s tím, že dluhy se mají platit.

Když bez znalosti tématu píšou lidé na internet, je to rozčilující, ale dá se to nějak pochopit, není holt každému shůry dáno; ale když s podobnou slepotou dělá ministr politiku, je to na pováženou.

Na celé záležitosti nepřestává udivovat ještě jedna věc. Jak to, že za průšvih s exekucemi nikdo nenese odpovědnost? On opravdu nikdo nezodpovídá za to, že bylo možné se u nás zadlužit i jako kojenec? Jak je možné, že exministr a exposlanec Pavel Němec, který byl architektem exekučního řádu a který sám ze zákona později těžil, se prostě jen obohatil – a dál už nic? Opravdu u nás musejí nést následky jen ti slabší?

Reklama

Související články

Být se svým dítětem. Sloupek Saši Uhlové

Ministerstvo zdravotnictví nedávno vydalo metodický pokyn, který rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s dítětem během jeho léčby...

Doprava na levačku. Sloupek Saši Uhlové

Stojím na Benešáku v Teplicích a na zastávku přijíždějí dva autobusy dvou různých soukromých společností, které oba míří do Prahy. Lidí na zastávce není mnoho,...

Výběr článků

Načítám