Hlavní obsah

Roger Waters nahrál slavné album Dark Side Of The Moon znovu. Bez ostatních členů Pink Floyd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roger Waters, bývalý zpěvák a baskytarista britských Pink Floyd, řekl v rozhovoru pro The Telegraph, že nahrál vlastní verzi alba The Dark Side of The Moon. Nepodíleli se na ní další hudebníci, tedy ani kolegové z Pink Floyd, což podle Waterse nyní pomůže pochopit skutečný smysl alba. „Neumějí psát písničky, nemají co říct,“ tvrdí o svých bývalých kolezích, pro které již řadu let nemá vlídného slova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters odešel od Pink Floyd v roce 1985.

Článek

Uvedenou desku vydali Pink Floyd v roce 1973. „To já napsal The Dark Side of the Moon. Pojďme se zbavit všech těch nesmyslů říkajících, že jsme ji napsali my,“ uvedl. „Samozřejmě jsme byli kapela, byli jsme čtyři, všichni jsme přispěli. Ale je to můj projekt a napsal jsem ho. Takže už žádné bla bla bla.“ Nová verze alba by měla vyjít v březnu.

Faktem je, že Waters napsal text ke každé písni na albu, tři složil a na třech dalších se podílel. Navíc rozhodl o tehdejším uměleckém směřování skupiny. Přesto se mnohé party kytary Davida Gilmoura nebo kláves Richarda Wrighta zapsaly do dějin hudby.

Waters je přesvědčen, že kolegům z Pink Floyd chyběl talent a těžili z jeho schopností. „Nick Mason to nikdy nepředstíral. Ale David Gilmour a Rick Wright? Neumějí psát písničky, nemají co říct. Nejsou to umělci,“ řekl.

V nedávném rozhovoru pro Berliner Zeitung okomentoval skladbu, kterou Pink Floyd vydali v dubnu 2022, po téměř třiceti letech. Jmenuje se Hey Hey Rise Up a hostuje v ní ukrajinský zpěvák Andrij Chlywniuk z kapely Boombox. Waters se k ní dlouho nevyjadřoval, nyní ale sdělil, že s ní není spokojen.

„Viděl jsem to video a připadá mi opravdu smutné. Je mi tak cizí, je tak odlidštěné. Povzbuzuje k pokračování války. Pink Floyd nevyzvali k zastavení války, masakru a k tomu, aby spolu vůdci obou stran diskutovali. Je to jen mávání modrožlutou vlajkou bez obsahu,“ sdělil Waters.

Po rozhovoru promluvila manželka Davida Gilmoura Polly Samsonová, která se po Watersově odchodu z kapely podílela na několika písních jako textařka. Napsala, že Waters je antisemita „až do morku kostí“ a nazvala ho Putinovým obhájcem. Její příspěvek sdílel David Gilmour a dodal k němu, že „každé slovo v něm je pravdivé“.

Waters naznačil, že chystá odvetu. Někteří si myslí, že by manželku svého starého spoluhráče mohl zažalovat. Jeho koncerty v Praze se odehrají 24. a 25. května.

Roger Waters hájil ruskou invazi před Radou bezpečnosti OSN

Válka na Ukrajině

Koncerty 2023: Kiss, Roger Waters, Iron Maiden i jiní

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám