Hlavní obsah

Rockera Garyho Glittera odsoudili za pedofilii. Byl propuštěn, teď musel do vězení znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gary Glitter je umělecký pseudonym anglického zpěváka, hudebníka a producenta Paula Francise Gadda, jednoho z průkopníků glam rocku. V únoru roku 2015 byl uvězněn za sexuální zneužívání dívek ve věku devět až čtrnáct let. Šestnáct roků vězení si odpykával v britské věznici HMP The Verne v Portlandu. Po absolvování poloviny trestu byl letos v únoru podmínečně propuštěn. Svobody si však dlouho neužil. Do vazby se musel vrátit.

Foto: Reuters

Gary Glitter

Článek

Podle serveru BBC News byl 78letý Gary Glitter poté, co byl propuštěn, pod přísným dohledem britské policie. Porušil ovšem pravidla, byť nebylo zveřejněno, jakým způsobem. Server naznačil, že to může souviset s odstraněním GPS, která ukazuje, kde se člověk v daném okamžiku nachází.

Mluvčí Probační služby pro Anglii a Wales řekl: „Ochrana veřejnosti je naší prioritou. Stanovíme přísné podmínky propuštění, a když je pachatelé poruší, neváháme je znovu zatknout.“

Připomeňme, že Netflix nedávno potvrdil, že již několik měsíců připravuje třídílný dokumentární seriál věnovaný právě Garymu Glitterovi. Přinese jeho životní příběh a představí i archivní, nikdy předtím nepublikované materiály. Ke spolupráci se filmařům podařilo přemluvit i některé zpěvákovy oběti.

V roce 1997 objevil počítačový technik v hudebníkově počítači velkou sbírku fotografií s dětskou pornografií. Policie ho později zadržela a v roce 1999 byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení.

Foto: Profimedia.cz

Gary Glitter v půlce osmdesátých let

Po propuštění našel nejprve útočiště na Kubě, poté se přestěhoval do Kambodže, odkud byl v roce 2002 vyhoštěn za to, že sváděl nezletilé k sexuálním vztahům. V roce 2006 byl ve Vietnamu odsouzen ke třem letům vězení za pedofilii. Po dvou a půl letech byl propuštěn.

V roce 2015 byl pak v Anglii odsouzen k šestnácti letům vězení. Trest se týkal sexuálních deliktů spáchaných na dívkách ve věku od dvanácti do čtrnácti let, kterých se údajně dopustil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Soudce Alistair McCreath při čtení rozsudku tehdy řekl, že nic nesvědčí o tom, že Gary Glitter svých činů lituje. Bylo přitom jasné, že jeho násilnické počínání se obětí hluboce dotklo.

Připomeňme, že největší úspěchy na hudební scéně sklízel v sedmdesátých letech. Na kontě má sedm alb. To poslední se jmenuje On a vyšlo v roce 2001, tedy po prvním pobytu ve vězení.

Kuciak: Vražda novináře. Měli jsme se víc bát, říkají přátelé Jána a Martiny

Film

RECENZE: Když promluvila. Film o tom, jak novinářky odhalily Weinsteina

Kultura

Reklama

Související témata:
Gary Glitter

Související články

Bruce Willis trpí frontotemporální demencí

Sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámila jeho rodina. Willis známý především...

Výběr článků

Načítám