Hlavní obsah

Bruce Willis trpí frontotemporální demencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámila jeho rodina. Willis známý především z rolí akčních hrdinů kariéru ukončil už loni v březnu kvůli afázii, nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Hercova rodina nyní oznámila, že jeho stav se od té doby zhoršil.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Bruce Willis

Článek

„I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout každého. Neexistuje na ni dnes žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní,“ stojí v prohlášení rodiny.

Prohlášení rodina zveřejnila na webu Asociace pro frontotemporální degeneraci (AFTD) a podepsaní pod ním jsou Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a hercových pět dětí.

Loni v březnu Willis oznámil, že ze zdravotních důvodů ukončuje hereckou kariéru. Onemocněl totiž afázií, nemocí, při níž v důsledku poškození některých oblastí mozku člověk do určité míry přichází o schopnost mluvit a porozumět řeči.

Frontotemporální demence

Jde o degenerativní onemocnění mozku, postižen je čelní lalok. Projevuje se změnami v chování i povahy člověka. Pacient si všímá, že se mění, ale je mu to jedno. Nepřikládá tomu váhu. Lidé s touto nemocí jsou lehkomyslní a nezajímá je řešení vážných životních situací včetně například osobní hygieny. Například je jim jedno, že neprošli neurologickými testy, uvádí server alzheimer.cz.

Pacienti se často chovají společensky nevhodně, netaktně, jsou sebestřední. Bývají také roztržití nebo naopak apatičtí. Jejich blízcí změny v chování vnímají jako naschvály.

Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle asociace průměrnou dobu dožití sedm až 13 let. Ve Spojených státech FTD trpí mezi 50 tisíci a 60 tisíci lidmi a představuje asi deset procent všech případů demence.

Willis patřil ještě do loňska k nejzářivějším hvězdám Hollywoodu. Proslavila ho vánoční klasika Smrtonosná past z roku 1988, kde hrál detektiva Johna McClanea a díky níž se stal akčním hrdinou. Díky velkému úspěchu Willis postupně natočil další čtyři díly Smrtonosné pasti.

Zazářil i v kultovním filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí z roku 1994, kde ztvárnil roli boxera Butche Coolidge.

Kritiky pak překvapil v roce 1999 rolí dětského psychiatra Malcolma Croweho v mysteriózním Šestém smyslu. Podobné role se mu však už nedostalo.

Režiséři ho především obsazovali do rolí drsňáka ve sci-fi 12 opic (1995), v Pátém elementu (1997) nebo v Sin City (2005).

Během své bohaté kariéry byl oceněn Zlatým glóbem a cenou Emmy, na zřejmě nejprestižnější filmové ocenění Oscara ale nedosáhl.

Závěrem kariéry se Willis stal známým i jako protagonista nízkorozpočtových filmů, kvůli kterým organizátoři ceny Zlatá malina, udělované za nejhorší filmové počiny roku, vytvořili zvláštní kategorii jen pro něj.

Bruce Willis končí kariéru, je nemocný

Svět

Bruce Willis vždycky říkal: Prožij to!

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám