Hlavní obsah

Režisér Soderbegh točí o Che Guevarovi

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášnivý revolucionář Che Guevara je sice už téměř 40 let mrtvý, ale jeho popularita neklesá. Kromě toho, že se stal jakousi módní ikonou, a tisíce lidí, kteří ho nemohou pamatovat, nosí jeho obraz na tričku, objeví se hned ve dvou filmech. Americký režisér Steven Soderbergh připravuje životopisné snímky s Beniciem del Torem v hlavní roli.

Článek

Soderbergh (Dannyho parťáci) chce navázat na nedávný film Waltera Sallese Motocyklové deníky. První snímek s názvem The Argentine (Argentina) se bude odehrávat po roce 1956, kdy se Che Guevara spolu s Fidelem Castrem a dalšími kubánskými exulanty přeplavil z Mexika na Kubu.

Další film nazvaný Guerilla (Partyzán) pak začíná v roce 1964, kdy Che Guevara promluvil na půdě OSN a pak zmizel v jižní Americe, kde byl nakonec popraven. Kromě Benicia del Tora, kterému se přezdívá "španělský Brad Pitt", se v nové várce cheguevarovských filmů objeví například Benjamin Bratt, či slavná německá herečka Franka Potente (Lola běží o život).

Che: lékař, ministr a voják

Ernesto Rafael Guevara de la Serna se podle oficiálního životopisu narodil 14. června 1928 v Rosariu v Argentině. Byl lékařem, vojenským velitelem, revolucionářem a kubánským ministrem. Přezdívku Che si vysloužil tím, že toto slovo, používané jako obecné oslovení, velmi často opakoval.

Spolupracoval s Fidelem Castrem, který se v roce 1959 dostal k moci na Kubě a v 60. letech působil na různých postech kubánské vlády. Pak se s Castrem rozešel a vydal se "vyvážet" revoluci do Zairu či Bolívie. Právě tam roku 1967 za nevyjasněných okolností zemřel. Prý ho zabili bolivijští vojáci. Po smrti se stal populární ikonou revolucionářů, i těch, kteří si na ně jen hrají.

Reklama

Výběr článků

Načítám