Hlavní obsah

RECENZE: Zmizelá dívka, maloměsto a Tomáš Volf na stopě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již popáté se vrací postava policisty Tomáše Volfa, aby vyřešila záhadu, s níž si kolegové nevědí rady. V detektivním příběhu Nalezení zvolil jeho autor Jiří Březina často používaný motiv zmizení a pravděpodobné vraždy dítěte, který už z podstaty poskytuje silné emoce.

Foto: Motto

Obal knihy

Článek

Původně se zoufalý otec dospívající Elišky, která zmizela, objevil v kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé. Až později dorazí detektiv Tomáš Volf, její kamarád, který vyrůstal v nedalekém maloměstě.

Volfovi se doma vrací vzpomínky na léto, kdy jako středoškolák vyrážel s kamarády tábořit, koupat se, kouřit a popíjet lahváče. Hlavou mu defilují spolužáci i spolužačky, po nichž toužil, a řeči kamarádů, rádoby zkušených světáků. Vybaví se mu však také tehdejší tragédie jiné dívky, tak trochu podobná aktuálnímu případu.

V knize se vlastně vyprávějí dva příběhy, které autor postupně propojuje řadou literárních můstků. Detektivka přesto není nápadně rafinovaně vystavěná ani dlouhá. Neobsahuje vedlejší linie nebo hlubší psychologické analýzy postav, které by se přitom někdy dost hodily. Většinou je nahodí jen v základních rysech. S jazykem také moc nekouzlí, pracuje s ním spíše věcně, což umožňuje rychlé čtení, ale na druhou stranu si čtenář nevychutná žádný výjimečný, unikátní styl.

Maloměstský svět líčí Nalezení věrohodně a dobře staví i napětí. Nejednoho pozorného čtenáře ale zarazí, jak snadno lidé, včetně matky, uvěří, že úplně normální dospívající dcera, která se trochu vzteká, ale netrpí žádnou psychickou nemocí, jen tak brutálně zavraždila mladšího brášku a utekla.

Nalezení se neubránilo některým klišé z detektivních seriálů a filmů, kdy neozbrojený hrdina či hrdinka vstupuje úplně sám (sama) bezhlavě do konfliktu s pachatelem, ačkoli policie už je za rohem. Vždy pak dojde k nebezpečné situaci a zranění, které se dalo předpokládat.

Jde zkrátka o standardní detektivku, oddechovku do vlaku či autobusu, která pobaví. Ale na velkou literaturu si určitě nehraje a ani se jí nepřibližuje.

Jiří Březina: Nalezení
Motto, 247 stran, 312 Kč
Hodnocení 65 %

RECENZE: Pokojská je černobílý příběh, při němž se hlavní postavě drží palce

Kultura

RECENZE: Bůh, který se bojí sám sebe

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Nalezení - Jiří Březina (2022, pevná)

Reklama

Související témata:
Jiří Březina

Výběr článků

Načítám