Hlavní obsah

RECENZE: Život pro samouky: Když jsou chlapi k ničemu, žena se najde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální chlap neexistuje a to nejlepší, co může manžel udělat, je opustit ženu se dvěma dětmi. Poskytne jí tím šanci najít samu sebe a konečně být spokojená.

Život pro samoukyVideo: Bontonfilm

 
Článek

Takový je – slovy hlavní hrdinky shrnutý – příběh filmu Život pro samouky, který podle knihy Barbory Šťastné Láska pro samouky napsala a natočila scenáristka Jitka Rudolfová.

Klára (Jana Plodková) je vdaná čtyřicátnice se dvěma dcerami, která žije takzvaný normální život: práce a domácnost ve věčném kolotoči, ze kterého je dost uštvaná. Přesto má i po patnáctiletém manželství pocit, že tak to má být.

A právě půlkulaté výročí svatby ji přiměje k činu, který v její rodině nemá precedens: pozve manžela (Jaroslav Plesl) na sváteční večeři do restaurace. Jenže místo kytice dostane kopačky.

Zmatená a nejistá se vrhne do víru seznamování s týpky, které buď náhodou po letech potká, nebo hledá na seznamkách. Mezitím se snaží se střídavými úspěchy vychovávat obě dcery, z nichž ta starší prožívá pubertu v plném rozkvětu a mladší lákají výlety s tátou na motorce víc než čas trávený s mámou, která má myšlenky na něco úplně jiného. A protože pracuje v lifestylovém časopise, šéf jí nahraje do života ještě příšernou influencerku a vztahovou koučku Marcelu/Muriel (Barbora Seidlová), která ji má v přímém přenosu na sociálních sítích naučit mít ráda samu sebe.

Foto: Bontonfilm

Václav Neužil hraje jednoho z idiotů, na které Klára (Jana Plodková) narazí.

Žen, které projdou základní zápletkou filmu manželství – rozchod – hledání nového partnera a rovnováhy, je zajisté větší než malé množství, takže by se dalo připustit, že Život pro samouky je film takříkajíc ze života. A kdyby scenáristka a režisérka Rudolfová důsledně dodržela princip nadsázky a přidala na humoru, mohla to být opravdu komedie (jak je film prezentován) na sice poněkud obehrané, ale přitažlivé téma.

Bohužel se jí ani jedno příliš nepodařilo, takže se film zmítá mezi někdy i podařenými komediálními scénkami a pronášením vztahových mouder.

Ta leckdy doslova tahají za uši, a hlavně je pronášejí buď mluvící hlavy v detailech přes celé plátno, nebo, a to je ještě horší, hlavní hrdinka coby vypravěčka.

Švehlík, Neužil a kdo další? Jana Plodková hledá partnera v nové komedii

Film

Její sebeironie je sice na místě, protože se opravdu dost často chová jako „stará kráva“, ale protože sebeironii střídá sebelítost, je to celé jednak nevyrovnané, jednak zhola zbytečné a poněkud nudné.

Rudolfová získala dost luxusní obsazení, vedle Plodkové a Plesla také Zuzanu Krónerovou do role Klářiny excentrické matky, nové, jakkoli vesměs příšerné nápadníky hrají Václav Neužil, David Švehlík a Lukáš Příkazký.

Přesto je režie vedla k výkonům, které zejména v první části působí překvapivě křečovitě a nepřirozeně. A i když se postupem času zlepšují, takže má divák pocit, jako kdyby se točilo chronologicky a oni se rozehráli, nikdo z nich tu nepodal svůj nejlepší výkon.

Život pro samouky
Česko 2023, 95 min. Režie: Jitka Rudolfová, hrají: Jana Plodková, Jaroslav Plesl, Zuzana Krónerová, Václav Neužil, David Švehlík a další.
Hodnocení 45 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám