Hlavní obsah

RECENZE: Víkend plný viny je příběh pro telenovelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská spisovatelka Sandie Jonesová pracovala více než dvacet let jako novinářka na volné noze. Psala mimo jiné pro Sunday Times, Woman’s Weekly nebo Daily Mail. Její debutový román Jiná žena vyšel v roce 2018. Na český trh se nyní dostal překlad její předloňské knížky Víkend plný viny. Je poněkud upovídaná a svým pojetím se blíží telenovele.

Foto: Grada

Obal knihy Víkend plný viny

Článek

Rachel a Noah jsou přátelé od chvíle, kdy se poznali na univerzitě. Možná si kdysi mysleli, že by mohli být něčím víc, o dvacet let později je ale každý z nich ve svazku s jiným člověkem, Rachel s Jackem a Noah s Paige.

Jackův bratr Will je všechny pozval na svou svatbu s oslnivou a impulzivní Ali a celá šestičlenná skupina vyrazila na víkend do Portugalska. Tam se ale začala odkrývat tajemství, která měl čas už dávno spálit. Sympatie, jež mezi účastníky víkendu v minulosti byly, se opět naplno projevily, navíc atmosféra u moře nebyla stoprocentně přátelská, jakkoli všichni přijeli kvůli milému obřadu. Každý věděl něco, každý se něco dalšího na místě dozvěděl.

Jelikož je pro pochopení jednání jednotlivých postav důležité proniknout do jejich osobností i předcházejících životních etap, jsou čtenáři postaveni před nutnost strávit spoustu času seznamováním se s tím, co bylo. Sandie Jonesová přitom informacemi nešetří, a tak jakkoli je podivné, že zrovna během těch několika málo společně strávených hodin mají všichni potřebu vrátit se ke starým prožitkům a vášním, servíruje je v takovém množství, že je lehké se v nich ztrácet.

Ocení to milovníci nekonečných telenovel, v takovém duchu se vyprávění od první chvíle nese. Zvraty a překvapivá odhalení jsou součástí příběhu až do jeho konce, přičemž skutečně dramatický začne být až v samotném závěru, kdy dojde i na detektivní prvek.

A jakmile jej autorka uzavře, vyrojí se mnoho otázek směřujících k tomu, jak se vlastně situace vyvíjela dál. Jako by nechtěla příběh definitivně uzavřít, jako by jejím záměrem bylo vytvořit prostor pro jeho budoucí pokračování.

Sandie Jonesová: Víkend plný viny
Cosmopolis, překlad Michaela Martinová, 316 stran, 449 Kč
Hodnocení: 60 procent

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Víkend plný viny - Sandie Jonesová

Reklama

Související témata:
Sandie Jones
Kniha Víkend plný viny

Výběr článků

Načítám